Cum încearcă Marea Britanie să-și salveze ultimele furnale

Un plan de urgență pentru salvarea furnalelor British Steel din Anglia prin eliminarea controlului proprietarilor chinezi a fost aprobat de Parlament după o sesiune specială sâmbătă, scrie „L'Express” (Franța), sub semnătura Séverinei Mermilliod.
La sfârșitul lunii martie, producătorul de oțel British Steel, o subsidiară a companiei chineze Jingye, a anunțat că dorește să-și închidă furnalele din estul Angliei la începutul lunii iunie, pe fondul tensiunilor cu guvernul privind ajutorul public pentru a ajuta compania să treacă la cuptoarele cu arc electric. Închiderea ar duce la mii de disponibilizări, într-un sector afectat deosebit de puternic de noile taxe vamale americane.
Dar, un fapt rarisim, parlamentul britanic s-a întrunit de urgență sâmbătă, 12 aprilie, pentru a da guvernului controlul asupra ultimelor două furnale ale țării. Legea adoptată de ambele camere permite guvernului să mențină activitatea la șantierul Scunthorpe (nordul Angliei), forțând British Steel să continue să opereze sub pedeapsa de sancțiuni, amenzi sau chiar închisoare, relatează „Financial Times”.
După aprobarea sa, premierul Keir Starmer a declarat că administrația sa „dă pagina unui deceniu de declin” și „acționează pentru a proteja locurile de muncă a mii de muncitori”. Potrivit acestuia, „toate opțiunile sunt pe masă pentru a asigura viitorul industriei”, după ce ministrul Comerțului, Jonathan Reynolds, a indicat că naționalizarea este o „opțiune probabilă”, deși căutarea unui partener din sectorul privat rămâne opțiunea preferată a guvernului. Cu toate acestea, relatează ziarul „The Independent”, ministrul Industriei, Sarah Jones, a recunoscut că nu au fost încă primită sau luată în considerare nicio ofertă.
Potrivit cotidianului britanic „The Guardian”, Keir Starmer și cancelarul Rachel Reeves sunt așteptați să cadă de acord asupra unei propuneri de naționalizare „luna aceasta”. În 2021, Marea Britanie a naționalizat deja oțelăria Sheffield Forgemasters. Dacă British Steel ar fi naționalizat, ar fi cel mai mare ajutor de stat de la preluarea mai multor bănci în 2008, potrivit agenției de presă Reuters.
British Steel are 3.500 de angajați în Anglia și a anunțat că lansează o „consultare cu angajații și sindicatele cu privire la concedieri”. Aceste reduceri de locuri de muncă vor afecta 2.000 până la 2.700 de locuri de muncă, a declarat pentru AFP o sursă apropiată subiectului.
Compania spune că a investit peste 1,2 miliarde de lire sterline în siturile sale din 2020, dar spune că acestea nu mai sunt profitabile „din cauza condițiilor de piață foarte dificile, a impunerii tarifelor și a costurilor de mediu mai mari”. Ea susține că pierde 700.000 de lire sterline (814.000 de euro) pe zi.
Noile taxe vamale de 25% la oțel și aluminiu au fost impuse de administrația președintelui american Donald Trump, taxe care a intrat în vigoare la jumătatea lunii martie. Spre deosebire de Uniunea Europeană, Marea Britanie nu a ripostat, mizând pe semnarea unui acord economic cu Statele Unite, aflat în curs de negociere, care să-i permită să obțină o excepție în această materie.
Anunțul făcut de British Steel vine după luni de negocieri tensionate cu guvernul Marii Britanii cu privire la ajutorul de stat pentru a ajuta compania să treacă la cuptoarele electrice cu arc, care sunt mai puțin poluante decât furnalele cu consum intens de cărbune și necesită mai puțini muncitori. Grupul indicase la sfârșitul anului 2023 că intenționează să-și înlocuiască furnalele cu echivalente electrice.
Potrivit ministrului Jonathan Reynolds, negocierile care au fost inițiate nu au dus la niciun rezultat. „Deși oferta noastră către Jingye a fost substanțială, ei au vrut mult mai mult”, a spus el sâmbătă, adăugând că guvernul s-a oferit în special „să cumpere materii prime (...) pentru a menține furnalele în funcțiune o perioadă”. La rândul său, Jingye a cerut „sute de milioane de lire sterline”. „În ultimele zile, a devenit clar că intenția lui Jingye a fost să refuze să cumpere suficiente materii prime pentru a menține furnalele în funcțiune”. Cu toate acestea, explică cotidianul britanic „The Guardian”, fără aceste materii prime (în special peleți de fier și cărbune de cocsificare), există riscul ca aceste cuptoare să se răcească „în așa măsură încât nu ar fi nici ușoară și nici profitabilă repunerea lor în funcțiune”.
British Steel, salvată de la faliment de China Jingye în 2020, a respins o propunere de subvenție în valoare - potrivit unei surse apropiate - de 500 de milioane de lire sterline, dintr-un buget total care ar putea depăși 2 miliarde de lire sterline. Liderul conservator Kemi Badenoch i-a acuzat pe miniștri că „au greșit” un acord pe care se pare că l-a negociat cu Jingye pentru a moderniza activitatea British Steel, o afirmație respinsă de Jonathan Reynolds.
Potrivit Reuters, închiderea cuptoarelor ar face din Marea Britanie singura țară din G7 care nu poate produce oțel virgin din minereu de fier și cocs de cărbune.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii