La Bruxelles se lucrează la o soluție care să împiedice Guvernul Orbán să blocheze împrumutul necesar pentru înarmarea UE, potrivit informațiilor ziarului „Népszava” obținute din surse ale Comisiei Europene.

Acest aspect poate fi de mare importanță, în condițiile în care premierul Viktor Orbán a spus încă la sfârșitul acestei săptămâni că aprobarea ungară este departe de a fi automată.

După cum a relatat și „Népszava”, săptămâna trecută Comisia Europeană (CE) a anunțat un pachet care vizează înarmarea UE, ale cărui elemente esențiale au fost susținute joi de liderii statelor membre ale UE, printre care și Viktor Orbán. O parte importantă a acestuia este un nou împrumut UE, a cărui sumă ar putea ajunge până la 150 de miliarde de euro. Banii ar urma să fie împrumutați de CE, în condiții mult mai favorabile decât ar putea obține pe piață majoritatea statelor membre. În zilele următoare va fi stabilit concret pe ce vor cheltui acest buget.

Viktor Orbán a afirmat la forumul Camerei de Comerț și Industrie a Ungariei, care a avut loc la sfârșitul acestei săptămâni, că Legea fundamentală a Ungariei nu le permite să susțină îndatorarea Uniunii Europene. Premierul s-a referit la faptul că în primăvara anului trecut a fost inclus în Constituția țării necesitatea sprijinului de două treimi a Parlamentului de la Budapesta pentru un împrumut UE care „creează o obligație de plată care trebuie îndeplinită de Ungaria”. Premierul a spus: „UE va dori să ia împrumuturi uriașe (...), un astfel de împrumut ar necesita aprobarea a două treimi din Parlament”.

În majoritatea cazurilor, chestiunile care afectează bugetul UE necesită decizii unanime din partea statelor membre.

Cu toate acestea, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat opinia, într-o scrisoare - văzută și de „Népszava” - în favoarea unei soluții care necesită o majoritate calificată a statelor membre. Astfel, Ungaria și chiar Slovacia împreună nu ar putea împiedica noi împrumuturi.

În cazul votului cu majoritate calificată este suficient ca 55 la sută din statele membre din Consiliu să susțină o propunere, cu condiția ca țările care sunt de acord să reprezinte cel puțin 65 la sută din totalul populației UE.

Pentru acest „tertip”, ei s-ar folosi de articolul 122 din Tratatul privind funcționarea UE, care permite statelor să ia măsuri economice în spiritul solidarității între membri, la propunerea Comisiei. Aceasta nu ar fi prima dată când CE folosește această metodă, după pandemia de CoViD, de exemplu, sprijinul temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj a fost bazat tot pe acest raționament legal. (tot UE a fost cea care a contractat împrumuturi de piață pentru fondul de redresare creat în urma pandemiei de CoViD pentru a stimula economia. La acea vreme, Ungaria a primit un împrumut preferențial de aproximativ 3,9 miliarde de euro din cadrul UE, dar Guvernul nu are acces la această sumă, deoarece nu îndeplinește anumite condiții de transparență și anticorupție.)

Deși Orbán a spus în discursul său de weekend că împrumutul UE „creează o obligație de plată care trebuie îndeplinită de Ungaria”, potrivit a doi experți, întrebați de ziarul „Népszava”, situația nu stă chiar așa. În opinia lor, acest lucru ar fi adevărat doar dacă și Ungaria a contracta un împrumut prin intermediul CE sau dacă un stat membru care a solicitat un împrumut ar rămâne în urmă cu rambursarea banilor și ar declara faliment, ceea ce este puțin probabil.

Sursa: Rador Radio România