In cadrul programului "Primul tau loc de munca EURES", patru servicii de ocupare a fortei de munca, selectate din Germania, Spania, Danemarca si Italia, ii vor ajuta pe tineri sa isi caute un loc de munca in alte state membre decat cel de origine. In cadrul proiectului, tinerii cetateni ai UE cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani vor primi informatii si sprijin pentru recrutare si vor avea posibilitatea de a beneficia de sprijin financiar pentru candidatura sau pentru formare profesionala.
vezi pagina dedicata proiectului

Comisia Europeana a lansat un proiect-pilot menit sa-i ajute pe tineri sa isi gaseasca un loc de munca intr-o alta tara din UE. In etapa sa initiala, proiectul "Primul tau loc de munca EURES" (Your first EURES job) va avea ca scop imbunatatirea mobilitatii transfrontaliere pentru 5.000 de persoane. El va servi, de asemenea, drept teren de testare pentru transformarea EURES -reteaua serviciilor de ocupare a fortei de munca din statele membre - intr-un serviciu pan-european de ocupare a fortei de munca.

Comisia intentioneaza sa imbunatateasca EURES pentru a oferi un grad mai ridicat de transparenta pe piata europeana a fortei de munca si pentru a directiona persoanele aflate in cautarea unui loc de munca si pe cele care sunt in curs de schimbare a locului de munca catre zonele unde pot fi gasite locuri de munca vacante. Sistemul va oferi, de asemenea, un acces mai usor si in timp real la locurile de munca vacante disponibile in UE, prezentand in acelasi timp angajatorilor o rezerva de candidati cu aptitudinile adecvate.

Comisarul UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune Laszlo Andor a declarat: "Proiectul pilot <<Primul tau loc de munca EURES>> marcheaza primii nostri pasi in directia unui serviciu de plasare a fortei de munca personalizat, care sa ajute cetatenii sa-si gaseasca locuri de munca in alte tari europene. Sprijinirea cetatenilor cu aptitudinile relevante sa gaseasca locuri de munca in alte tari care necesita aceste competente poate fi o parte a solutiei la criza somajului din Europa.", potrivit Reprezentantei CE la Bucuresti.

In cadrul programului, patru servicii de ocupare a fortei de munca, selectate din Germania, Spania, Danemarca si Italia, ii vor ajuta pe tineri sa isi caute un loc de munca in alte state membre decat cel de origine. In cadrul proiectului, tinerii cetateni ai UE cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani vor primi informatii si sprijin pentru recrutare si vor avea posibilitatea de a beneficia de sprijin financiar pentru candidatura sau pentru formare profesionala. Intreprinderile mici si mijlocii, mai precis societatile cu mai putin de 250 de angajati, pot solicita sprijin financiar pentru a acoperi o parte din costul formarii lucratorilor nou-recrutati si a-i ajuta in privinta schimbarii domiciliului.In prezent, peste 5,5 milioane de tineri europeni se afla in cautarea unui loc de munca.

Pagina de internet dedicata proiectului "Primul tau loc de munca EURES" poate fi accesata pe portalul Europa la adresa: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=993