Cele 20 de comisii și două sub-comisii din Parlamentul European își vor alege miercuri, formal, noii lideri. Cine vor fi noii președinți și vicepreședinți care vor decide ce acte legislative vor fi discutate de eurodeputați?

Miercuri după-amiază, fiecare comisie va organiza o ședință constitutivă în care vor fi aleși președintele și până la patru vicepreședinți, care vor forma împreună biroul comisiei, cu un mandat de doi ani și jumătate.

EURACTIV a compilat o listă de deputați care ar putea conduce comisiile Parlamentului European, dar numele nu sunt bătute în cuie, dat fiind că un candidat, chiar și agreat informal, nu este sigur de poziție până când aceasta este confirmată prin vot. În plus, grupurile politice pot anunța până miercuri dimineață propunerile lor, astfel că unele nominalizări mai pot apărea în orele următoare.

Unii dintre președinții din Parlamentul precedent ar trebui să fie propuși din nou de grupurile lor politice, cum ar fi socialistul italian Roberto Gualtieri la Comisia pentru afaceri economice și monetare (ECON) sau David McAllister la Comisia pentru afaceri externe (AFET), care revine de obicei delegației CDU din cadrul Partidului Popular European (PPE).

Atât social-democrații (S&D), cât și popularii și-au dorit aceste două comisii, care au fost primele selectate când grupurile au pornit negocierile privind rolurile de putere din actualul Parlament.

Karima Delli, reprezentantă a Verzilor din Franța, va fi probabil realeasă la șefia Comisiei pentru Transporturi (TRAN), în timp ce fostul ministru spaniol al justiției Juan Fernando López Aguilar ar putea reveni la cârma Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), pe care a mai condus-o în trecut.

Rocadă pentru Adina Vălean

Adina-Ioana Vălean, europarlamentar PNL, trece de la șefia Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) la Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE), care a fost vizată și de fostul șef al legislativului european Antonio Tajani, care va primi la schimb Comisia pentru afaceri constituționale (AFCO). O sursă din cadrul PPE a spus că prima alegere internă a aparținut delegației române din grup, a treia ca număr de deputați, care e semnificativ mai mare decât cea italiană.

Pe baza reprezentării proporționale, două președinții de comisie ar reveni nou-înființatului grup Identitate și Democrație (ID). Naționaliștii îl propun pe Ivan David, medic psihiatru și fost ministru al sănătății în Cehia, în fruntea Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI), și pe profesorul francez de drept Gilles Lebreton, membru al Frontului Național al lui Marine le Pen, va deveni șeful Comisiei pentru afaceri juridice (JURI).

Extrema dreaptă, izolată

Chiar dacă ID și-a exprimat speranța că principiile democratice vor fi respectate în alocarea funcțiilor de top din Parlamentul European, este greu de crezut că grupul va obține aceste posturi.

Celelalte grupuri politice au izolat deja extrema dreaptă, blocând săptămâna trecută alegerea unui vicepreședinte din partea ID, și par dispuse să facă același lucru și în cazul numirilor în comisii.

Astfel, posturile ce ar reveni ID, care includ și nouă poziții de vicepreședinte, vor fi probabil împărțite de celelalte grupuri. Inițial, se vorbea că PPE și S&D vor lua fiecare câte una dintre cele două comisii la care ID își dorește șefia, dar planurile s-au schimbat după alegerea socialistului David Sassoli ca președinte al Parlamentului European. Potrivit unei surse EURACTIV, un nou acord prevede că PPE va prelua șefia AGRI pentru doi ani și jumătate, urmând ca JURI să revină grupului liberalilor, Renew Europe.

Macron, marele câștigător

În cazul AGRI, va fi o competiție între italianul Herbert Dorfmann și fostul ministru spaniol de interne Juan Ignacio Zoido. Dintre cei patru liberali din comisia JURI, francezul Stéphane Séjourné pare să fie creditat cu cele mai mari șanse, dat fiind că a fost unul dintre colaboratorii apropiați ai lui Emmanuel Macron.

Dintre numele noi, zvonurile îl dau drept candidat la conducerea Comisiei pentru mediu pe Pascal Canfin, fost șef al WWF Franța, în timp ce mâna dreaptă a lui Macron, Nathalie Loiseau, a confirmat pentru EURACTIV că va candida pentru poziția de șef al Subcomisiei pentru securitate și apărare (SEDE).

Liberal-democratul Chris Davies a confirmat pentru EURACTIV că grupul RE îl va desemna la conducerea Comisiei pentru pescuit (PECH), în pofida perspectivei ca Marea Britanie să iasă din UE la 31 octombrie.

Conservatorii (ECR) și-au anunțat public propunerile, alegând nume sonore pentru a evita respingerile. Astfel, fostul premier polonez Beata Szydło ar putea conduce Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL), în timp ce un fost ministru belgian de finanțe, Johan Van Overtveldt, a fost desemnat pentru conducerea Comisiei pentru bugete (BUDG).

Alți doi eurodeputați germani sunt propuși de PPE pentru șefia Comisiei pentru control bugetar (CONT) - Monika Hohlmeier - și, respectiv Sabine Verheyen la Comisia pentru cultură și educație (CULT). Alte două propuneri ale PPE îi vizează pe Tomas Tobé, la Comisia pentru dezvoltare (DEVE), și fostul ministru spaniol al sănătății Dolors Montserrat la Comisia pentru petiții (PETI).

Fostul președinte al României Traian Băsescu va dobândi un post de vicepreședinte în Comisia AFET, în timp ce Janusz Lewandowski și Luděk Niedermayer, doi eurodeputați cu experiență, vor fi vicepreședinți ai comisiilor pentru bugete și, respectiv, control bugetar.

Socialiștii solicită un post de nivel înalt pentru austriaca Evelyn Regner, care va conduce Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen (FEMM), și pentru belgianca Maria Arena, care ar trebui să obțină președinția subcomisiei pentru drepturile omului (DROI).

Deputații din grupul de stânga GUE/NGL îl propun pe Younous Omarjee drept președinte al Comisiei pentru dezvoltare regională (REGI), în timp ce verzii îl susțin pe doctorul belgian Pedra de Sutter drept președinte al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO).