Criza cerealelor ucrainene a prins UE nepregătită, dar e cert că acest lucru nu se va repeta la momentul aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, spune eurodeputatul liberal Siegfried Mureșan.

După ce Consiliul European a decis, în decembrie anul trecut, deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Moldova și Ucraina, Comisia Europeană pregătește cadrul pentru începerea negocierilor, după care este nevoie de o decizie unanimă a Consiliului pentru ca negocierile să poată începe.

"Ideal ar fi ca negocierile să înceapă înainte de alegerile europarlamentare, deoarece în partea a doua-a a anului, după alegerile europarlamentare, Uniunea Europeană va fi într-un proces de reașezare instituțională de câteva luni de zile, când este mai greu ca mandate politice pentru negocieri să fie alocate", a declarat vineri eurodeputatul PNL/PPE Siegfried Mureșan în cadrul unei conferințe de presă susținute la Biroul Parlamentului European din România.

Eurodeputatul spune că nici românii, nici alți europeni nu trebuie să se teamă de aderarea Ucrainei, întrucât aceasta se va face gradual și UE nu va mai fi nepregătită, așa cum s-a întâmplat în cazul cerealelor.

Pentru a putea primi Ucraina, trebuie modernizate unele politici europene.

"Pe actualele mecanisme putem avea o extindere a Uniunii Europene cu state mici, medii, în următorii ani, dar e clar că în cazul unei a extinderii a Uniunii Europene în direcția unui stat mare de dimensiunea Ucrainei ar trebui să modernizăm unele politici, ceea ce s-a și întâmplat continuu", a spus Mureșan.

Momentan e dificil de stabilit cum ar trebui să arate bugetul, mai ales cel al Politicii Agricole Comune (PAC), pentru a face față aderării Ucrainei.

"Nu știm când Ucraina și Republica Moldova vor adera adera la Uniunea Europeană. Nu știm ce nivel de dezvoltare vor avea la momentul aderării, unde se voe situa în raport cu media europeană, ca atare, nu știm la momentul aderării câte fonduri europene li se cuvin. Nu știm nici cum vor arăta Politica Europeană de Coeziune și Politica Agricolă Comună la momentul aderării. Știm cum arată până în anul 2027", a spus eurodeputatul român, adăugând că prezentarea unei sume în acest moment "nu face decât să servească intenției Federației Ruse ca oamenii din statele membre ale Uniunii Europene să fie speriați de eventualele costuri ridicate ale unei eventuale aderări a Ucrainei".

Aderarea va fi una graduală, mai spune Siegfried Mureșan, iar "momentul nepregătit, când cereale din Ucraina au ajuns în cantități semnificative în statele din Europa Centrală și de Est, e cert că nu se va repeta la momentul aderării Ucrainei la Uniunea Europeană". 

El a explicat că, în domeniul agriculturii, Ucraina ar trebui să își ajusteze standardele de producție și standardele de calitate.

"Vom ajuta Ucraina ani de zile înainte să construiască canale de export pe regiuni ale lumii, unde e nevoie de cerealele sale, fiindcă cerealele din Ucraina sunt necesare în Orientul Mijlociu, în nordul Africii, într-o măsură mai mare decât avem noi nevoie de ele", a prezicat Mureșan, subliniind că, parte din aceste cereale au rămas în România și alte țări est-europene, fiindcă într-un timp atât de scurt nu s-a reușit perfecționarea mecanismului de tranzit. 

Tranzitul a fost îngreunat și de situația tensionată din Marea Neagră.

"Acum, pe termen lung, situația va fi cu totul alta, fiindcă Uniunea Europeană alocă resurse financiare pentru reorganizarea canalelor de transport maritim, feroviar, rutier, astfel încât cerealele să poate ajunge din Ucraina, acolo unde e nevoie de ele și să nu inunde piețele noastre".

Investiție pe termen lung

Faptul că România a ajutat Ucraina să-și transporte cerealele și alte mărfuri reprezintă și "o investiție foarte bună pentru viitor", a apreciat joi ambasadorul James O'Brien, secretar adjunct al Biroului pentru afaceri europene și eurasiatice al Statelor Unite, într-un briefing online.

Atât pentru Ucraina, cât și pentru economia globală este mult mai bine ca exporturile să aibă loc prin sud, prin porturile din jurul Odesei, sau pe rutele terestre care merg în UE, iar apoi fie la Marea Neagră, fie la Marea Mediterană.

"Motivul pentru care spun că este o investiție bună este că nu este vorba doar despre cereale. Este vorba și despre alte industrii ale Ucrainei. Strategia noastră privind Ucraina este a lupta, de a construi și de a reface. Iar, pentru a se reface, trebuie să exporte. Pe măsură ce industriile exportatoare se vor dezvolta, acest lucru va însemna venituri bugetare mai mari în Ucraina, un PIB mai mare de care va beneficia populația și mai mult comerț de care vor beneficia vecinii Ucrainei, prin intermediul tranzitului bunurilor", a mai spus ambasadorul.