Imediat după momentul alegerilor regionale din Austria, cancelarul va fi obligat să-și schimbe atitudinea față de problema aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen - sau poate și mai devreme decât s-ar crede.

Nu fac pariuri. Dacă aș face-o totuși, aș paria pe ideea că guvernul și-a provocat singur dezastrul (mai precis: ÖVP, căruia partenerii ecologiști i-au dat undă verde) cu veto-ul împotriva aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen, problemă ce s-ar putea rezolva deja chiar și în februarie, comentează jurnalistul Oliver Grimm în Die Presse.

Și anume, datorită următoarelor considerente: În primul rând, probabil că între timp cancelarul și-a dat, se pare, seama ce greșeală a comis cu acest NU atât sieși, cât și Republicii. Și nu doar pentru că niște pro-europeni bine-intenționați ca autorul acestor rânduri au încercat să-i aducă aminte de frumusețea, bunătatea și adevărul pe care le reprezintă realizarea unirii europene. Ci pentru că între timp i se transmite din partea companiilor care activează cu succes într-una din cele două țări, în general din Europa Centrală și de Est, cu rezultate pozitive în favoarea poporului, demonstrând caracterul absurd al acestei blocade.

În România, veto-ul austriac a declanșat o atmosferă relativ dură față de Austria, dar a alimentat de asemenea și legăturile dubioase dintre concernele austriece și politica din România. Oricum, cancelarul va fi în noul an ocupat până peste cap cu a explica locuitorilor cum trebuie menținut modelul bunăstării autohtone în urma întreruperii totale a fluxului de gaz rusesc.

În asemenea vremuri nu este de recomandat să te faci nedorit cu produsele tale destinate pentru export pe principalele piețe ale economiei interne. Lucrurile depind, cum se întâmplă veșnic în politică, de sincronizare. 

Sursa: RADOR