Curtea de Conturi a Uniunii Europene (CCE) avertizează că există riscul de fraude și abuzuri legate de fondurile din mecanismul european pentru redresare și reziliență în valoare de 750 de miliarde de euro, destinate combaterii efectelor pandemiei.

"Cu cât mai repede ajung banii la oameni, cu atât mai mari sunt riscurile. Este inevitabil", a declarat președintele CCE, Klaus-Heiner Lehne, apreciind că este foarte importantă crearea unui sistem eficient de verificare, relatează dpa, preluată de Agerpres.

Pachetul de stimulente sub formă de împrumuturi și granturi ar trebui să ajute cele 27 de state membre ale UE să relanseze economiile afectate de epidemie. Comisia Europeană speră că programul va fi funcțional din iulie. Împreună cu bugetul pe termen lung al Uniunii, până în 2027 ar trebui să se ajungă la un total de 1800 de miliarde de euro.

Potrivit lui Lehne, din cauză că bugetul practic se dublează, crește și nevoia de monitorizare. În 2022, CCE va avea nevoie de încă 40 de angajați, pe lângă cei circa 900 deja angrenați în supravegherea modului în care se cheltuiesc fondurile europene.