Curtea de Conturi austriacă nu va investiga formațiunea FPÖ, de extremă-dreapta, acuzată că a primit bani de la un specialist în relații publice din Rusia în 2016, în schimbul introducerii unei propuneri proruse în Parlament.

Curtea de Conturi a invocat motive procedurale.

E-mailurile piratate ale unui "propagandist rus" arată cum reprezentanții partidului de extremă-dreapta FPÖ și alți populiști de dreapta au devenit "instrumente de relații publice ale lui Putin” după anexarea Crimeei, potrivit unei investigații a revistei austriece Profil, citată de EURACTIV.

Membrii FPÖ au discutat și despre bani în schimbul propunerilor pro-ruse prezentate în Parlament, articole de PR și vizite la Moscova.

Cu toate acestea, din motive procedurale, Curtea de Conturi a decis să nu extindă cercetările, a scris luni pe Twitter purtătorul de cuvânt Christian Neuwirth.

FPÖ a respins toate acuzațiile.

Un contract "expirat"

În 2016, FPÖ a semnat un acord de cooperare pe cinci ani cu partidul președintelui Vladimir Putin, Rusia Unită, intenționând să consolideze legăturile politice și economice dintre Viena și Moscova, dar acum refuză să-l dezvăluie.

Întrebat de APA, secretarul general al FPÖ, Christian Hafenecker, a declarat că acest contract a "expirat", lucru pe care-l poate confirma și partea rusă.

Partidul social-democrat (SPÖ), aflat în opoziție, a insistat marți ca liderul FPÖ, Herbert Kickl, să "dezvăluie imediat toate contractele dintre FPÖ și Partidul Rusia Unită a lui Putin" și să acorde în mod voluntar Curții de Conturi acces deplin la finanțele partidului.

"Dacă FPÖ continuă să refuze un control (al Curții), asta nu face decât să confirme suspiciunea", a declarat un lider al SPÖ, Christian Deutsch, adăugând că partidul de extremă dreapta a depus 30 de moțiuni pro-ruse în Parlament de la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Reuniunea OSCE

Austria se află deja în centrul atenției din cauza reuniunii OSCE de la Viena, care va avea loc în perioada 23-24 februarie, după ce parlamentari din 20 de țări membre au cerut guvernului austriac să interzică participarea diplomaților ruși.

Ministrul de externe austriac Alexander Schallenberg a declarat recent că regretă organizarea întâlnirii la această dată, calificând-o ca fiind "una foarte nefericită", dar a remarcat că Viena trebuie să permită tuturor delegaților din toate statele participante să intre în țară.

"În același timp, nu trebuie să neglijăm faptul că avem nevoie de platforme. OSCE nu a fost niciodată o organizație de oameni cu opinii similare”, a adăugat el.

În prezent, OSCE face eforturi să obțină aprobarea bugetului pentru 2023 din cauza lipsei de cooperare din partea Rusiei.

În cadrul OSCE nu există niciun mecanism care să elimine Rusia sau să impună vreun fel de sancțiuni, ceea ce înseamnă că cererile de interzicere a oficialilor ruși e puțin probabil să fie ascultate.