Curtea supremă britanică a confirmat miercuri legalitatea protocolului privind dispozițiile post-Brexit pentru Irlanda du Nord, care se află în centrul unor intense negocieri între Londra și Bruxelles.

Respingând în unanimitate recursul depus de opozanții textului, Curtea supremă pune punct contestării protocolului nord-irlandez în fața justiției britanice, relatează La Libre Belgique.

Această procedură a fost inițiată de mai multe personalități unioniste, printre care foștii prim-miniștri nord-irlandezi Arlene Foster și David Trimble, decedat de atunci, care denunță în protocol o amenințare pentru locul Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit.

Nu au avut câștig de cauză în primă instanță la Înalta Curte de la Belfast în iunie 2021, apoi la apel în martie 2022. Reclamanții contestau legalitatea textului deoarece, lăsând Irlanda de Nord în uniunea vamală a Uniunii Europene, ar încălca, după părerea lor, legile care au creat Regatul Unit în 1800, ca și Northern Ireland Act, care a promulgat acordul de pace din Vinerea Mare din 1998.

Șeful unioniștilor din DUP, Jeffrey Donaldson, prezent la Curtea supremă, a estimat că soluția nu trebuie așteptată de la justiție, dar "acest caz a folosit ca să se sublinieze unele din motivele pentru care unioniștii au respins uniform protocolul".

Instituțiile locale nord-irlandeze sunt blocate de un an din cauza retragerii DUP, care cere modificări substanțiale ale textului. Guvernul britanic trebuie să "înlocuiască protocolul cu dispoziții pe care unioniștii să le poată susține", a subliniat Jeffrey Donaldson. 

"Daunele produse de Brexit"

Pe Twitter, șefa Sin Fein-ului nord-irlandez, Michelle O'Neill, favorabilă reunificării insulei, a subliniat că protocolul este nu numai "legal", "ci și necesar pentru a limita daunele produse de Brexit".

Negociat și semnat în același timp cu acordul de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană, protocolul nord-irlandez menține de facto provincia britanică, care are singura frontieră terestră britanică cu UE, în piața unică europeană, prevăzând controale pentru mărfurile provenind din Marea Britanie.

Textul urmărește în același timp să păstreze acordul de pace din 1998, care a pus capăt la trei decenii de conflict sângeros pe insulă, evitând refacerea unei frontiere vamale dure între Republica Irlanda (membră UE) și provincia britanică Irlanda de Nord, și să protejeze integritatea pieței unice europene.

Deși nu a fost niciodată pus în practică integral, din cauza unor perioade de grație privind controalele pentru produse precum carnea necongelată sau medicamentele, protocolul este sursă de tensiuni care au dus în 2022 la redeschiderea negocierilor între Londra și Bruxelles.

Londra cere UE să simplifice controalele vamele dintre Irlanda de Nord și restul Regatului Unit, criticate de unioniștii nord-irlandezi.

Britanicii cer de asemenea ca rolul Curții de justiție a Uniunii Europene, care supervizează aplicarea prorocolului, să fie suprimat sau atenuat.

Progrese majore au fost anunțate recent în presă, după care au fost temperate, dar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a referit în urmă cu o săptămână la discuții "foarte constructive" cu Londra.

Sursa: RADOR