Șapte miliarde de euro au fost strânse din donații în cadrul conferinței organizată de Uniunea Europeană și dedicată cutremurului care a lovit Turcia și Siria la începutul lunii februarie, a anunțat premierul suedez Ulf Kristersson, scrie Euronews.

Uniunea Europeană va aloca un miliard de euro pentru reconstrucția Turciei și promite că va pune la dispoziție 108 milioane de euro pentru Siria, pentru asistență umanitară și primii pași ai reconstrucției post-seism.

După cum a anunțat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe 14 iunie va avea loc o conferință dedicată exclusiv Siriei.

"Nu este doar sprijin teoretic, ci concret, care se va traduce în curând prin reconstruirea școlilor, spitalelor, infrastructurilor și care va aduce creștere economică și locuri de muncă în regiune", a declarat pentru Euronews comisarul pentru Extindere și Vecinătate, Olivér Várhelyi.

"Problemele unesc oamenii. Cred că singurul element pozitiv al acestui cutremur este îmbunătățirea relațiilor noastre", afirmă Várhelyi.

Potrivit președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan, pagubele cauzate de cutremurul care a lovit sud-estul țării sale, ucigând peste 50.000 de persoane, s-au ridicat la 104 miliarde de dolari.

"Nu este posibil ca o singură națiune să înfrunte singură o criză de această amploare", a spus Erdoğan într-un mesaj video proiectat în timpul conferinței internaționale.

Șeful Programului pentru Dezvoltare de la Națiunile Unite (PNUD), Achim Steiner, a subliniat importanța unei acțiuni imediate: "Trebuie să începem cu cele mai elementare necesități, deoarece sunt 600.000 de case distruse, 900 de școli prăbușite doar în Turcia. Aceasta este situația astăzi".

Sursa: RADOR