Pentru următorul buget pe termen lung al UE, „statu quo-ul nu este o opțiune”, anunță Executivul de la Bruxelles.

Bugetul UE trebuie majorat începând cu 2028, susține Comisia Europeană într-un document publicat miercuri, în care îndeamnă țările UE să convină rapid asupra opțiunilor de finanțare.

Comisia urmează să prezinte propuneri pentru următorul buget pe termen lung al UE în iulie, demarând negocierile pentru finanțarea blocului comunitar după actualul exercițiu bugetar, cunoscut sub numele de Cadrul Financiar Multianual (CFM).

În următorul buget, Comisia speră să mărească cheltuielile pentru apărare, precum și pentru competitivitatea economică, subliniind totodată importanța programelor actuale, cum ar fi Politica Agricolă Comună (PAC) și programele regionale și sociale, cunoscute sub numele de politică de coeziune.

Pentru următorul buget pe șapte ani, "statu quo-ul nu este o opțiune", a scris xecutivul UE într-o comunicare prin care demarează un "dialog extins" privind CFM post-2027.

"Trebuie făcute alegeri", a scris Comisia.

„Nu poate exista un buget UE potrivit ambițiilor noastre și, în special, să asigure rambursarea NextGenerationEU și, în același timp, contribuții financiare naționale stabile fără introducerea de noi resurse proprii”, a scris Comisia.

În 2020, atunci când au decis să își asume datorii suplimentare, țările UE au convenit, în principiu, să găsească noi surse de venituri pentru bugetul comun, iar Comisia a venit în 2021 și 2023 cu propuneri specifice.

În special, Comisia își propune să utilizeze 30% din veniturile generate de sistemul de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), care intră în prezent în bugetele naționale. De asemenea, dorește să utilizeze veniturile din noua taxă de carbon (CBAM), precum și veniturile fiscale redistribuite în temeiul acordului OCDE privind impozitarea corporațiilor multinaționale.

Cu aceste propuneri, "Comisia și-a îndeplinit angajamentele", a menționat Executivul, dar statele membre nu au găsit până acum un consens în această chestiune. Găsirea unui acord a fost o "chestiune de urgență", a scris CE.

Guvernele naționale și reprezentanții Comisiei urmează să se întâlnească pe 17 februarie la Varșovia pentru discuții inițiale.

De asemenea, Comisia a lansat consultări publice pentru cinci domenii specifice de finanțare, precum și pentru "performanța" generală a bugetului și își propune să invite 150 de europeni în cadrul unui "comitet de cetățeni".

"Îi invităm pe toți europenii să își spună cuvântul", a declarat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

Parlamentul European își propune să adopte o poziție cu privire la următorul buget pe termen lung în luna mai.

Siegfried Mureșan, unul dintre cei doi negociatori șefi ai PE pe această temă, s-a angajat să "apere" programele tradiționale de cheltuieli ale UE, precum agricultura și politica de coeziune, solicitând totodată mai multe cheltuieli pentru apărare și competitivitate economică.