Planul de redresare al UE, în valoare de 750 de miliarde de euro, va fi lansat chiar dacă Polonia și Ungaria își mențin veto-ul, a declarat președintele Parlamentului European David Sassoli.

”Noi (Uniunea Europeană) nu putem face un pas înapoi", a declarat pentru postul italian Sky Tg24 David Sassoli, relatează agenția poloneză de presă PAP.

Președintele Parlamentului European a declarat că acordul privind planul de redresare post-COVID va fi menținut în pofida opoziției de la Varșovia și Budapesta.

”Polonia și Ungaria trebuie să rezolve acum problema aprobării (planului). Dacă nu există consens, vom continua cu privire atât la plan, cât și la statul de drept”, a precizat Sassoli.

Fondul de redresare și bugetul multianual 2021-2027 sunt blocate în prezent, după ce Ungaria și Polonia au amenințat că-și folosesc dreptul de veto. Cele două state membre se opun condiționării fondurilor europene de respectarea statului de drept. 

Vicepremierul polonez Jaroslaw Gowin a declarat joi seară că Varșovia ar putea renunța la veto-ul asupra bugetului UE pe perioada 2021-2027 și planul de redresare post-COVID, dacă va exista ”o declarație clară” a Consiliului European privind modul de condiționare a fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Vineri, însă, purtătorul de cuvânt al Guvernului polonez Piotr Müller a precizat că Polonia își păstrează poziția față de noul mecanism privind statul de drept.