De ce a fost dată afară din Parlamentul European Diana Șoșoacă?

Politiciana prorusă Diana Șoșoacă a transferat circul în Parlamentul European. Regulile instituției nu i-au permis însă să perturbe prea mult lucrările plenului, așa cum era obișnuită să facă în Parlamentul României.
Diana Șoșoacă a început să urle în plenul PE de la Strasbourg, reunit joi pentru discursul candidatei la șefia CE, Ursula von der Leyen, și pentru votul privind reconfirmarea sau nu pentru al doilea mandat.
Rugată să înceteze, Șoșoacă a continuat circul, astfel că președinta Roberta Metsola a decis scoaterea ei din plen.
Potrivit Regulamentului de procedură al Parlamentului European - Art. 182 se pot lua măsuri imediate în cazul în care un deputat încalcă regulile de conduită, președintele chemând respectivul parlamentar la ordine.
În caz de repetare a încălcării, președintele cheamă deputatul respectiv din nou la ordine, iar acest fapt se consemnează în procesul-verbal.
Dacă încălcarea continuă, sau în cazul unei noi încălcări, președintele poate retrage dreptul la cuvânt deputatului respectiv și acesta sau aceasta poate fi exclus(ă) din sală de către președinte pentru restul ședinței.
De asemenea, în cazuri deosebit de grave, președintele poate să recurgă la această ultimă măsură imediat, fără o a doua chemare la ordine.
Secretarul General asigură, fără întârziere, punerea în aplicare a unei astfel de măsuri disciplinare cu ajutorul aprozilor și, dacă este necesar, al personalului de securitate al Parlamentului.
În cazul în care se produce agitație, iar aceasta compromite continuarea dezbaterilor, președintele, în vederea restabilirii ordinii, suspendă ședința pentru o perioadă de timp determinată sau o închide. În cazul în care nu se poate face auzit, președintele părăsește fotoliul prezidențial, fapt ce atrage suspendarea ședinței. Aceasta se reia la convocarea președintelui.
Art. 183 prevede și diverse sancțiuni în funcție de gravitatea încălcării regulilor de conduită.
Ce prevăd regulile de conduită?
Art. 10 al Regulamentului prevede anumite reguli de conduită pentru membrii PE:
1. Comportamentul deputaților trebuie să fie caracterizat de respect reciproc și trebuie să se bazeze pe valorile și principiile stabilite în tratate și, în special, în Carta drepturilor fundamentale. Deputații trebuie să respecte demnitatea Parlamentului și nu aduc prejudicii reputației sale.
2. Deputații nu compromit buna desfășurare a lucrărilor parlamentare și nu compromit menținerea securității și a ordinii în clădirile Parlamentului sau funcționarea echipamentelor sale.
3. Deputații nu perturbă ordinea în sala de ședințe și se abțin de la orice comportament necorespunzător. Deputații nu afișează pancarte.
4. În cadrul dezbaterilor parlamentare din sala de ședințe, deputații nu folosesc un limbaj ofensator. La evaluarea caracterului ofensator sau nu al limbajului folosit de către un deputat în cadrul unei dezbateri parlamentare ar trebui să se ia în considerare, printre altele, intențiile identificabile ale vorbitorului, percepția declarației de către public, măsura în care aceasta afectează demnitatea și reputația Parlamentului, precum și libertatea de exprimare a deputatului în cauză.
De exemplu, limbajul defăimător, discursurile de incitare la ură și incitarea la discriminare, bazată în special pe orice motiv menționat la articolul 21 din Carta drepturilor fundamentale, ar constitui în mod normal cazuri de „limbaj ofensator” în sensul prezentului articol.
5. Deputații respectă normele Parlamentului referitoare la tratamentul informațiilor confidențiale.
6. Deputații se abțin de la orice tip de hărțuire psihologică sau sexuală și trebuie să respecte, în exercitarea funcțiilor lor, Codul comportamentului adecvat al deputaților în Parlamentul European.
Deputații nu pot fi aleși în funcții în Parlament sau în organele acestuia, nu pot fi numiți raportori și nu pot participa la delegații oficiale sau la negocieri interinstituționale:
(a) dacă nu au semnat declarația prin care își confirmă angajamentul de a respecta codul respectiv, inclusiv de a urma formările specializate organizate pentru ei de Parlament privind prevenirea conflictelor și a hărțuirii la locul de muncă, precum și privind buna gestionare a activităților biroului;
(b) dacă nu au urmat formările specializate menționate la litera (a), încălcând termenul și condițiile prevăzute în codul respectiv.
7. Dacă o persoană care lucrează pentru un deputat sau o altă persoană pentru care deputatul a obținut accesul în clădirile Parlamentului sau la echipamentele acestuia nu respectă regulile de conduită stabilite în cadrul prezentului articol, comportamentul respectiv poate fi imputabil, atunci când este cazul, deputatului în cauză.
8. Aplicarea prezentului articol nu aduce, în schimb, atingere ritmului dezbaterilor parlamentare sau libertății de exprimare a deputaților.
de Șoșoc. 18 Iul 2024 14:34
de Claudia Petrache 18 Iul 2024 14:37
de andrei 18 Iul 2024 14:54
de Jay 19 Iul 2024 11:33