Prea multe controverse au învins în cele din urmă dorința economistei americane Fiona Scott Morton de a se alătura Comisiei Europene la 1 septembrie ca economist șef al Direcției Generale pentru Concurență, comentează Le Point.

Într-o scrisoare adresată comisarei Margrethe Vestager, aceasta a spus că renunță la această funcție pentru care a fost selectată pe 11 iulie.

"Având în vedere controversele politice", scrie ea, "care au apărut din cauza alegerii unui non-european care să ocupe această funcție și a importanței ca directorul general să aibă sprijinul deplin al Uniunii Europene atunci când aplică, am stabilit că cea mai bună cale de acțiune este ca eu să mă dau deoparte și să nu ocup funcția de economist șef".

Acest deznodământ a fost cel mai probabil la sfârșitul unei zile foarte neplăcute - 18 iulie - pentru Margrethe Vestager, convocată de Comisia Econ a PE, care nu i-a convins pe parlamentari – inclusiv patru grupuri, PPE, S&D, Renew și Verzii, care protestaseră printr-o scrisoare oficială.

La limita condescendenței, comisara daneză a refuzat să facă publice conflictele de interese ale candidatei sale cu Gafam, precizând că era obișnuită ca acestea să fie detaliate după numire și înainte de semnarea contractului.

Daneza nu a explicat de ce doamna Scott  Morton nu avea nevoie de o autorizație de securitate atunci când fișa postului solicita această autorizație. Ea le-a vorbit de sus  parlamentarilor, exprimându-și surprinderea că deputații nu au fost niciodată interesați de personalitățile care au ocupat postul de economist șef și afirmând că niciun europarlamentar nu a fost capabil să le cunoască numele.

Pe scurt, pentru daneză, Parlamentul European nu ar fi trebuit să se amestece în managementul personalului Comisiei.

Cu câteva ore mai devreme, președintele Macron a spus că este ceva "dubios" cu privire la alegerea Comisiei. Șeful statului francez a spus că este "foarte atașat de autonomia strategică a Europei". El a subliniat lipsa de "reciprocitate" din partea Statelor Unite și a Chinei pentru a numi europeni care ar fi "în centrul deciziilor [lor]".

"Ea a fost angajată de o mulțime de companii și ar trebui să se retragă din aceste situații, ceea ce o face destul de ineficientă pentru ceea ce o angajăm", a subliniat el. În plus, comisarii Thierry Breton, Paolo Gentiloni, Nicolas Schmit, Elisa Ferreira și Înaltul Reprezentant Josep Borrell i-au cerut Ursulei von der Leyen să-și "reexamineze" decizia.

Cazul a devenit imposibil de jucat pentru Fiona Scott Morton, ale cărei calități profesionale nu le pune nimeni la îndoială.

Acest caz va provoca unele daune colaterale: Margrethe Vestager urma să aplice pentru Banca Europeană de Investiții. Pe aleile de la Bruxelles, mulți cred că această controversă i-a redus mult șansele. Parlamentarii, supărați, vor cere, pe viitor, să fie mult mai strâns consultați cu privire la alocarea unor posturi importante ale Comisiei.

În fine, Ursula von der Leyen pare slăbită la începutul acestui ultim an de mandat în fața statelor membre, cu Franța în frunte - dar și Italia și Grecia -, care au făcut-o să înțeleagă cine sunt adevărații șefi ai Europei.

O controversă care lasă un gust amar și în care iese la iveală lipsa de discernământ a elitelor Comisiei. Candidatul spaniol, finalist împotriva lui Scott Morton, Jose Ganuza Fernandez, are toate șansele. Este vorba despre un doctor în economie la Universitatea Carlos III din Madrid, care și-a continuat cercetările la Universitatea din Toulouse și California.

Publicațiile sale sunt numeroase. A fost profesor la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona. În cadrul interviurilor pe care le-a avut cu comisia de selecție a Comisiei, acesta a demonstrat, potrivit raportului pe care Le Point a putut să-l consulte, o "expertiză solidă" și un "angajament față de aplicarea dreptului concurenței".

Sursa: RADOR