Directorul Arab Barometer subliniază că palestinienii sunt dezamăgiți de Europa și explică de ce Erdogan este popular, scrie publicația elenă To Vima.

Palestinienii din Gaza nu au încredere în Hamas și nu susțin ideologia acestei organizații, spune Michael Robbins, directorul Arab Barometer, rețeaua de cercetare care realizează sondaje de opinie publică în șaisprezece țări ale lumii arabe.

Într-un interviu pentru To Vima, Robbins spune că, deși este cel mai mare donator de ajutoare umanitare pentru palestinieni, Europa nu se bucură de încrederea lor, spre deosebire de Turcia și, mai ales de Erdogan.

"Concluzia principală este că oamenii din Gaza nu au deloc încredere în Hamas și nu îi susțin ideologia. Majoritatea este împotriva Hamas", spune el, comentând rezultatele ultimului sondaj al Arab Barometer, care a fost finalizat cu o zi înainte de începerea războiului.

"Sondajul s-a desfășurat din casă în casă și este reprezentativ pentru opinia publică".

Care este a doua concluzie?

"Nu există un sprijin larg pentru dorința Hamas de a distruge Israelul. Trei din patru au spus că doresc o soluție pașnică, 54% au susținut soluția cu două state bazată pe acordurile de la Oslo, unu din zece a vrut un stat sau o confederație, care este o nouă abordare în care ar exista libera circulație, dar instituții separate pentru palestinieni și israelieni. Aproximativ 20% au vrut rezistență armată și cei mai mulți dintre aceșteia susțin Hamas".

Palestinienii nu au încredere nici în Mahmoud Abbas, potrivit sondajului. "Abbas nu este popular. Nu au încredere nici în Autoritatea Palestiniană. Cel mai popular este Marwan Barghouti, care nu este o soluție realistă. El este deținut în Israel".

În legătură cu situația umanitară din Gaza, Robbins spune: "Era îngrozitoare încă dinainte de război, întrucât exista o blocadă și era dificilă intrarea mărfurilor. Apoi situația a devenit și mai rea. Este extrem de îngrijorător faptul că înainte de război trei din patru oameni spuneau că nu există hrană disponibilă. La întrebarea cine este de vină, cei mai mulți răspundeau că situația e provocată mai ales de proasta gestionare de către Hamas, în al doilea rând inflației, iar mai jos în opțiunile lor se număra blocada impusă de Israel".

La întrebarea cum privesc palestinienii Europa, care este cel mai mare donator de ajutoare umanitare, Robbins a răspuns:

"Palestinienii sunt dezamăgiți de lumea exterioară. În ciuda banilor UE pentru Gaza, ei văd că lipsește voința politică de a se ajunge la crearea unui stat palestinian. Palestinienii dau vina pe Europa și SUA pentru că nu au finalizat acordurile de la Oslo. Singura țară care se bucură de susținere este Turcia. Erdogan a făcut multe în timpul blocadei, încercând să spargă blocada prin transporturi de marfă. Este în mod simbolic un mare susținător al palestinienilor. El i-a susținut public prin declarații, are o atitudine dură față de Netanyahu. El este cel care iese în evidență, care promovează cauza palestiniană și este răsplătit de opinia publică nu numai a palestinienilor, ci a întregii regiuni. Turcia este populară peste tot în regiune, cu excepția Egiptului și Libiei”.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA