De ce intrarea în Schengen nu înseamnă încetarea controalelor la frontieră

"Pachetul de protecție a frontierei” continuă să prevadă controale aleatorii la frontierele între Ungaria și România, respectiv România și Bulgaria.
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner (ÖVP), a anunțat vineri în Budapesta că Viena va renunța la dreptul de veto, astfel că România și Bulgaria ar putea deveni membre și cu granițele terestre ale Spațiului Schengen.
În ciuda tuturor eforturilor depuse de Bulgaria și România în ultimele luni, mai este nevoie de un "pachet de protecție a frontierei" care a fost anunțat vineri după reuniunea miniștrilor de Interne din Austria, Bulgaria, România și Ungaria: 100 de polițiști de frontieră la granița externă a UE dintre Bulgaria și Turcia, controale la frontierele interne și fără a închide ochii la trecerea migranților ilegali și a contrabandiștilor - lucru de care este adesea acuzată Ungaria.
"Austria a câștigat și a făcut Austria și Europa mai sigure”, a spus ministrul austriac de Interne Gerhahrd Karner. Zero treceri ilegale de frontieră, "acesta trebuie să fie scopul", notează Kurier.
El a subliniat că "eforturile pentru protejarea frontierelor externe și combaterea criminalității legate de traficul de persoane” care au fost cerute României și Bulgariei "au dat roade". Recent, atât numărul arestărilor, cât și al cererilor de azil în Austria și în UE în ansamblu a scăzut.
Potrivit Ministerului austria de Interne, trecerile ilegale ale frontierei în UE au scăzut cu 42% între ianuarie și noiembrie anul acesta, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Din ianuarie, în Bulgaria au fost cu 47% mai puține treceri ilegale de frontieră față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 53% mai puține în România.
Karner subliniază investițiile financiare și tehnice în securizarea frontierelor externe ale UE - detectoare de mișcare, camere termice, detectoare de dioxid de carbon, nave de patrulare, vehicule de teren pentru supravegherea frontierei - și întoarcerea mai rapidă a solicitanților de azil respinși din Austria. În România și Bulgaria, polițiștii austrieci oferă sprijin în aeroporturi, pentru a preveni migrația ilegală.
Cedarea Austriei se datorează probabil și numirii lui Magnus Brunner ca noul comisar european pentru migrație, care a semnalat deja flexibilitate în acest sens în răspunsul său scris.
Comisara pentru migrație, suedeza Ylva Johansson, care a fost de asemenea prezentă vineri la Budapesta, a subliniat speranța aderării la 1 ianuarie 2025.
Cu toate acestea, Spațiul Schengen nu va funcționa complet fără controale: "pachetul de protecție a frontierei” continuă să prevadă controale aleatorii la frontierele între Ungaria și România, respectiv România și Bulgaria - așa cum e cazul între Austria și Ungaria începând din 2015, precum și între alte state membre. Cu sau fără calitatea de membru deplin, în prezent Europa este foarte departe de o zonă Schengen fără control.
Comentarii