Liderii europeni nu au reușit să ajungă luni seara la un consens privind funcțiile de top din UE. În timp ce Ursula von der Leyen poate spera la un al doilea mandat în fruntea CE, conservatorii doresc o împărțire a conducerii Consiliului European.

Șefii de stat și de guvern ai țărilor UE nu au reușit să cadă de acord asupra tuturor detaliilor privind cele patru funcții importante. Potrivit unui acord de bază între cele trei mari familii politice, Ursula von der Leyen va rămâne președinta puternicei Comisii Europene, responsabilă de propunerile legislative, pentru încă cinci ani, notează Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Premiera liberală a Estoniei Kaja Kallas va deveni noua șefă a diplomației europene. Fostul prim-ministru portughez António Costa urmează să fie ales președinte al Consiliului European. În această calitate, social-democratul ar fi apoi responsabil de pregătirea summiturilor UE și de conducerea sesiunilor de lucru.

La sfârșitul săptămânii viitoare, șefii de stat și de guvern se vor întâlni pentru un alt summit, care de fapt ar fi trebuit să se concentreze pe alte probleme importante. După lipsa de consens de luni, la reuniune trebuie să discute din nou despre funcțiile de top. Diplomații susțin că a fost doar o chestiune de detalii. Cei șase șefi de stat și de guvern care au negociat pentru cele trei mari familii politice europene au convenit asupra numelor von der Leyen, Costa și Kallas.

Dispute în jurul funcției de președinte al Consiliului European

Premierul polonez Donald Tusk și prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis negociază în numele PPE, în timp ce cancelarul Olaf Scholz și premierul spaniol Pedro Sánchez negociază în numele social-democraților. Liberalii îi au ca negociatori pe președintele francez Emmanuel Macron și pe premierul olandez, Mark Rutte.

Actualul președinte al Consiliului European, Charles Michel, a spus luni noaptea că neajungerea la un acord final nu a fost o surpriză pentru el. Întâlnirea a fost planificată pentru a oferi o oportunitate pentru un schimb detaliat de opinii.

Potrivit diplomaților, CDU și CSU ar dori ca popularii și socialiștii să împartă mandatul de președinte al Consiliului European - doi ani și jumătate postul să fie deținut de PPE și doi ani și jumătate de S&D. Conform unor surse apropiate negocierilor, social-democrații au respins pretențiile conservatorilor germani.

Criticile lui Orban

Negocierile dintre cele trei mari familii politice au fost criticate de premierul ungar Viktor Orban, care a părăsit PPE cu partidul său în 2021, după o dispută privind statul de drept în țara sa și de atunci nu mai face parte din nicio familie politică europeană.

El a scris după summit că partidele de dreapta au devenit mai puternice după alegerile europene, în timp ce stânga și liberalii au pierdut teren - dar PPE și-a unit acum forțele cu socialiștii și liberalii. ”Astăzi au făcut o înțelegere și au împărțit funcțiile de top din UE între ei. Nu le pasă de realitate”, a scris Orban. ”Voința poporului european a fost ignorată astăzi la Bruxelles”.