Partidul Socialiștilor Europeni (PES) a organizat miercuri un summit important, la care au fost prezentați și cei doi candidați social-democrați pentru șefia Comisiei Europene. PSD nu a participat, deși e unul dintre cele mai mari partide din PES.

Summitul PES, care a avut loc la Bruxelles, nu a fost doar reuniunea obișnuită dinaintea Consiliului European. Evenimentul a marcat lansarea campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare din 2019, fiind prezenți și cei doi politicieni care și-au anunțat până acum candidatura pentru a obține sprijinul PES pentru șefia Comisiei Europene.

E vorba de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și comisarul Maros Sefcovici, vicepreședinte al CE și comisar pentru Energie.

La reuniune au participat șefi de guvern, comisari europeni, inclusiv Corina Crețu, europarlamentari, membri social-democrați ai Comitetului Regiunilor, alături de lideri ai partidelor ce fac parte din PES, toți aceștia întâlnindu-se pentru a discuta despre alegerile europene din 2019 și pentru a face schimb de opinii înaintea summitului european de dedicat Brexitului, migrației și Uniunii Economice și Monetare.

(Detalii despre participanții la reuniune, în comunicatul PES)

Importanța summitului nu a contat prea mult pentru PSD, care nu și-a trimis niciun reprezentant, deși e unul dintre cele mai importante partide din cadrul PES.

Biroul de Presă al Partidului Socialiștilor Europeni a explicat, la solicitarea EurActiv România, că se întâmplă "foarte rar" ca premierul român să participe la reuniunile socialiștilor dinaintea Consiliului European din cauza unor chestiuni ce țin de protocol.

În răspunsul oferit EurActiv România, se precizează că, potrivit unor reguli de securitate din România, președintele și premierul nu se pot afla în același timp în aceeași țară sau în același avion:

 

"Astfel că, din păcate pentru PES, doamna Viorica Dăncilă nu poate participa la întâlnirile noastre, deși la reuniunea de ieri (miercuri - n.r.) a fost menționată ca fiind unul dintre cei șase prim-miniștri ai familiei social-democrate din UE. Ne lipsește de fiecare dată, dar este vorba de regulile românești".

 

Au existat însă situații în trecut în care președintele și premierul s-au aflat în același timp la Bruxelles.

În decembrie 2012, Victor Ponta, pe atunci premier, a participat la întâlnirea preparatorie pentru Consiliul European a șefilor de stat și a prim-miniștrilor membri PES, în timp ce președintele Traian Băsescu se afla și el la Bruxelles pentru Consiliul European.

Și în octombrie 2013, Ponta a fost la PES, iar Băsescu la Consiliul European, reuniune ce a provocat o dispută între cei doi, întrucât premierul a susținut că el ar fi trebuit să fie la reuniunea șefilor de stat și de guvern, deoarece se dezbătea subiectul agendei digitale.

La summitul de miercuri, Viorica Dăncilă n-ar fi putut oricum să participe, fiind într-un turneu în Turcia, Emiratele Arabe Unite și Kuwait, în perioada 16-21 octombrie.

PES a invitat însă reprezentanți ai PSD, dar nimeni nu a onorat invitația.

Biroul de Presă susține că invitațiile au fost trimise în ultimul moment, prin urmare au fost mai multe formațiuni social-democrate care nu au reușit să ajungă, din Danemarca, Finlanda, Norvegia sau Marea Britanie.

În ziua summitului, ministrul social-democrat pentru Afaceri europene, Victor Negrescu, s-a aflat la Bruxelles, unde a avut o serie de întrevederi cu membri al Parlamentului European, dar nu a ajuns și la summitul PES.