Cancelarul SPD Olaf Scholz și-a concediat ministrul de finanțe, șeful liberalilor din FDP, Christian Lindner, deoarece diferențele politice au fost de netrecut. Prin urmare, FDP a decis să iasă de la guvernare.

"De prea multe ori compromisurile necesare au fost înecate în dispute înscenate în mod public și de cereri ideologice puternice. Prea des ministrul Lindner a blocat legi relevante. Prea des a folosit tactici politice de partid, prea des mi-a trădat încrederea", a răbufnit cancelarul german Olaf Scholz miercuri seara, când a anunțat oficial demiterea ministrului  de finanțe, Christian Lindner, care este și lider al liberalilor din FDP. 

În ultimii trei ani, când SPD, Verzii și FDP au format o coaliție guvernamentală, a fost adesea dificil să se ajungă la "compromisuri bune", a spus Scholz. 

Seara târziu, după anunțul lui Scholz, liderul grupului parlamentar al FDP, Christian Dürr, a declarat că toți cei patru miniștri liberali se vor retrage din guvern. Ministrul Transporturilor Volker Wissing, ministrul Justiției Marco Buschmann și ministra Educației Bettina Stark-Watzinger și-au depus demisia, iar FDP a pus astfel capăt în mod oficial coaliției. 

Primele semne ale destabilizării au apărut pe 15 noiembrie 2023, ziua în care Curtea Constituțională a declarat neconstituționale părți ale politicii bugetare.

Mai exact, a fost vorba de aproximativ 60 de miliarde de euro, a căror utilizare a fost interzisă de cea mai înaltă instanță germană. Bundestagul a aprobat împrumuturi pentru lupta împotriva Covid în perioada pandemiei, dar până la urmă nu a fost nevoie de toată suma.

Așa-numita coaliție Semafor a decis să folosească suma necheltuită pentru a-și finanța politica climatică și energetică. Doar că decizia a fost declarată neconstituțională.

Aceste multe miliarde la dispoziție au fost cele care au făcut posibilă, inițial, o coaliție ale cărei convingeri politice de bază nu se potriveau de niciun fel. SPD și Verzii sunt în esență partide de stânga care se bazează pe un stat puternic și au nevoie de mulți bani pentru politica socială și protecția climei. FDP-ul liberal din punct de vedere economic are o opinie contrară în toate domeniile, notează Deutsche Welle.

Liberalii insistă pe responsabilitatea personală a cetățenilor. Statul ar trebui să intervină doar în cazuri excepționale. În timpul campaniei electorale, partidul a promis că va reorganiza bugetul și va respecta încă o dată frâna de îndatorare consacrată în Constituție.

Fondul special în valoare de 60 de miliarde de euro, care nu făcea parte din bugetul federal, a compensat diferențele. A fost baza financiară a coaliției pentru că a făcut posibilă economisirea de bani la buget - cerința liberalilor - și, în același timp, alocarea de sume pentru politicile sociale și climatice dorite de social-democrați și de ecologiști.

Planuri mari

Germania urma să devină un pionier în domeniul protecției climei și urmau să fie construite 400.000 de apartamente noi. Statul bunăstării trebuia modernizat, sprijinul pentru șomeri urma să fie transformat în ajutor pentru cetățean și introdusă o întreținere de bază pentru copii. Nivelul pensiilor urma să fie stabilizat la 48 la sută, salariul minim să crească, la fel și  cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare.

Începută cu un selfie, alianța a funcționat bine inițial, chiar dacă liberalii și verzi sunt incompatibili.

Partenerul preferat al Verzilor a fost SPD, care a câștigat alegerile. Cu toate acestea, duoul nu avea majoritate parlamentară, așa că aveau nevoie de FDP, iar liberalii au acționat cu încrederea că sunt indispensabili.

Promisiunea de a purta întotdeauna discuțiile în mod confidențial și de a nu ieși public cu pași intermediari, ci doar cu soluții, a durat mai puțin de 100 de zile. 

Primul care a încălcat înțelegerea a fost ministrul de Finanțe Lindner, iar Verzii, luați prin surprindere, au reacționat furios și negativ în public.

Au urmat diverse legi, beneficii pentru cetățeni, frâne de îndatorare, azil și migrație, toate motice pentru ca rivalitățile să izbucnească din ce în ce mai des, iar disputa a umbrit tot mai mult munca politică. Cetățenii au pedepsit acest lucru, aprobarea pentru guvern fiind în declin. Pierderea reputației a fost enormă. Coaliția a reușit să devină cel mai nepopular guvern din istoria Republicii Federale.

Ce a cântărit cel mai mult au fost neînțelegerile privind bugetul. SPD și Verzii s-au luptat cu frâna datoriilor. Războiul din Ucraina, ajutorul financiar și de înarmare pentru Kiev, chestiunea ajutoarelor pentru refugiați, sumele pentru armamentul necesar Bundeswehr-ului, nevoia de renovare a infrastructurii din Germania - lista nevoilor a tot crescut, dar FDP a refuzat să cedeze și au urmat măsuri de austeritate.

Rezistența SPD și a Verzilor față de cerințele privindausteritatea ale ministrului de finanțe FDP a continuat să crească. Negocierile privind bugetul pe 2025 s-au încheiat cu un proiect trimis la Bundestag în care era un decalaj de aproximativ douăsprezece miliarde de euro.

În același timp, în septembrie 2024 au avut loc alegeri în trei landuri din Est. Niciodată până acum partidele care guvernează la nivel federal nu au avut rezultate atât de slabe la nivel de land, precum SPD, Verzii și FDP în Turingia și Saxonia. Doar în Brandenburg SPD-ul a reușit în mod surprinzător să câștige. Liberalii au fost pulverizați politic în toate cele trei state landuri din fosta RDG.

După alegeri, liderul FDP Lindner a lansat un ultimatum și a declarat „toamna deciziilor”.  Starea de spirit a devenit catastrofală. În octombrie, Lindner a urmărit și a formulat mai multe revendicări, prin care a anulat practic întreaga politică economică și financiară a coaliției. SPD și Verzii au vorbit despre o provocare și deja bănuiau în acel moment că Lindner urmărea să fie dat afară de la guvernare.

Ce se va întâmpla după plecarea liberalilor din guvern

Scholz vrea să finalizeze câteva propuneri legislative urgente până la sfârșitul anului. Pe 15 ianuarie cel mai probabil, cancelarul urmează să ceară un vot de încredere în Bundestag. Dacă parlamentarii nu dau un vot de încredere, în primăvară vor avea loc alegeri anticipate.

Potrivit Constituției, scrutinul trebuie să aibă loc cel târziu până la sfârșitul lunii martie.

Dacă Bundestagul acordă un vot de încredere, alegerile la termen vor avea loc în septembrie 2025.