Șeful Direcției Principale de Informații (GUR) din Ministerul ucrainean al Apărării, Kirilo Budanov, însoțit de o delegație, s-a întâlnit la Sofia cu omologul său bulgar și cu ministrul apărării, transmite postul ucrainean de televiziune 24 Kanal.

Postul de televiziune notează că situația din Marea Neagră este foarte nefavorabilă flotei ruse, din cauza activității Ucrainei, iar politologul Mihailo Șeitelman a amintit în acest sens că, în zona respectivă, există și ape teritoriale care aparțin Bulgariei.

"Din Bulgaria, se aud adesea păreri ambigue despre necesitatea de a pune capăt războiului și de a negocia. Cu toate acestea, Bulgaria continuă să ajute Ucraina. Recent, 100 de vehicule blindate de transport de trupe au fost predate gratuit Kievului, iar Kirilo Budanov a afirmat că Bulgaria crește și producția de muniție de care are nevoie Ucraina în acest moment", relatează 24 Kanal.

"Bulgaria este importantă în acest moment pentru că este vorba despre Marea Neagră. Cred că vizita lui Budanov este legată de activitatea noastră acolo. Suntem în mod serios hotărâți să întrerupem orice comunicare navală rusă cu Bosforul", a subliniat politologul, adăugând că în acest caz o discuție cu Sofia este importantă, pentru că în Marea Neagră există și ape teritoriale ale Bulgariei.

24 Kanal remarcă faptul că, în Bulgaria, există o situație interesantă legată de atitudinea față de Rusia, țara având o anumită atracție istorică și emoțională față de Moscova. "În același timp, autoritățile ajută Ucraina în războiul împotriva Rusiei", amintește sursa. "Există un anumit paradox în Bulgaria. Oamenii de acolo sunt mai pro-ruși. Ura față de ruși a oamenilor de acolo este cea mai mică din întreaga Uniune Europeană. Președintele Bulgariei este și el pro-rus. Dar acolo există un guvern anti-rus, un guvern pro-occidental", a remarcat strategul politic Șeitelman.

Acest lucru se poate datora faptului că autoritățile bulgare înțeleg importanța apartenenței Bulgariei la Uniunea Europeană, iar, pentru ca acest lucru să continue, Sofia trebuie să respecte regulile și cerințele blocului comunitar. "Acest aspect a dus la faptul că opțiunea societății este pro-rusă, în cea mai mare parte, iar autoritățile sunt orientate spre Occident. Este interesant de observat că în Georgia, de exemplu, totul este invers - populația este anti-rusă și autoritățile sunt pro-ruse", transmite 24 Kanal.

Sursa amintește că, de la începutul invaziei ruse, Bulgaria a ajutat în secret Ucraina, în special, în primăvara anului 2022, când proviziile trimise de Sofia ar fi reprezentat până la 30% din toate munițiile primite de Kiev și până la 40% din combustibilul folosit atunci de Forțele Armate ale Ucrainei. 

Sursa: RADOR