Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, s-au aflat marți în Turcia, pentru a discuta cu Recep Erdogan despre pactul privind migrația.

Charles Michel a declarat, într-o conferință de presă, că discuțiile privind relațiile Uniunea Europeană-Turcia au fost ”oneste”, precizând că UE dorește ”o relație reciproc avantajoasă și pozitivă” cu Ankara. 

Interesul strategic al Uniunii e de a avea ”un mediu stabil și sigur” în Marea Mediterană și salutăm negocierile bilaterale dintre Turcia și Grecia, pentru detensionarea situației, a spus președintele Consiliului European, adăugând că ministrul grec de externe va vizita în curând Turcia.

UE are nevoie de menținerea pactului pentru migrație

Deși nu au făcut prea multe referiri la pactul pentru migrație încheiat de UE cu Turcia în 2016, cei doi oficiali europeni s-au dus la Ankara pentru a discuta despre menținerea acestui pact. 

La Consiliul European de săptămâna trecută, șefii de stat și de guvern au abordat subiectul unei extinderi a uniunii vamale semnate cu Turcia în 1995, precum și prelungirea acordului în domeniul migrației, dar au avertizat Turcia că UE e pregătită să aplice sancțiuni, dacă Turcia reia explorările ”ilegale” în Mediterana de Est.

Ursula von der Leyen a precizat că Uniunea apreciază faptul că Turcia găzduiește patru milioane de refugiați sirieni și a subliniat faptul că Bruxellesul va oferi în continuare fonduri autorităților de la Ankara, care, în schimb, trebuie să depună mai multe eforturi pentru combaterea traficului de ființe umane.

Luna trecută, opt organizații umanitare, printre care Amnesty International, Human Rights Watch și Oxfam, au criticat noua variantă a pactului privind migrația propusă de Comisia Europeană în septembrie 2020, apreciind că repetă greșelile de până acum, care au dus la blocarea a mii de refugiați în Grecia și expunerea lor la diverse abuzuri.  

Michel speră că Erdogan va profita de această ”fereastră de oportunitate” UE fiind gata să propună o agendă concretă bazată pe cooperare economică, migrație și ”people to people contacts”. 

El a reamintit că UE este, ”de departe”, cel mai important partener comercial al Turciei și cele două părți vor purta un dialog la nivel înalt pe subiecte de interes comun, precum cooperare regională, schimbări climatice sau contraterorism.

O mustrare ușoară

Cei doi lideri europeni au susținut în conferința comună de presă că i-au împărtășit lui Erdogan ”îngrijorările lor profunde” față de ultimele evoluții din Turcia, în special în privința libertății de exprimare și a acțiunile îndreptate împotriva partidelor politice și a mediei.

Întrebată dacă au discutat cu Erdogan probleme precum tentativele de interzicere a partidului de opoziție HDP, reținerea unor cetățeni germani sau nerespectarea unor decizii CEDO, Ursula von der Leyen a spus că i-au transmis președintelui turc faptul că drepturile omului nu sunt ”negociabile” și i-au amintit că e important ca Turcia să respecte deciziile CEDO.

Președinta Comisiei Europene a recunoscut că nu au reușit să-l convingă pe Erdogan în privința Convenției de la Istanbul. Turcia a anunțat retragerea din această Convenție, primul instrument internațional în vederea combaterii violențelor împotriva femeilor și copiilor.

În Germania, Cem Özdemir, parlamentar al Verzilor, și liberalul Alexander Graf Lambsdorff au criticat vizita de astăzi. De origine turcă, Özdemir a spus că Michel și von der Leyen s-au dus ”să-i ofere cadouri” lui Erdogan, în pofida faptului că acesta a scos Turcia din Convenția de la Istanbul și a condamnat sute de persoane nevinovate, notează Welt Online.

Înainte de vizită, șeful Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber a declarat pentru Tagesspiegel că este ”încă prea devreme” pentru a vorbi de facilitarea vizelor și extinderea uniunii vamale. Facilitarea vizelor ar trebui să fie legată de libertatea mass-media și respectarea drepturilor drepturilor fundamentale, a spus Weber.