Reprezentantul permanent al Suediei la UE, Lars Danielsson, a cărui țară deține Președinția rotativă a Uniunii de la 1 ianuarie, a declarat că nu va iniția un vot privind admiterea Bulgariei și României la Schengen până la încheierea unui acord.

Reprezentantul permanent al Suediei în UE, Lars Danielsson, a cărui țară a preluat președinția rotativă a Uniunii de la 1 ianuarie, a declarat că nu va iniția un vot privind admiterea Bulgariei și României la Schengen în Consiliul UE până când nu se va ajunge la un acord cu țările care s-au opus aderării celor două state. El a precizat că Suedia nu a fost împotriva admiterii celor două țări în zona de liberă circulație, relatează Novinite.

Ambasadorul Danielsson a spus că Președinția suedeză va organiza consultări intensive cu privire la modul de a proceda în această chestiune. "Asta, desigur, include cele două țări în cauză, precum și țările care au indicat că au o problemă cu acest proces de aderare. De asemenea, observăm că unele dintre motivele pentru care nu a existat o decizie pozitivă în decembrie nu sunt direct legate de probleme europene sau cele care sunt în prerogativele președinției”, a mai spus el.

„Am început deja consultările bilaterale cu părțile implicate. Când vor oferi aceste discuții prilejul de a repune problema pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, nu pot spune acum. În opinia noastră, cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Dar nu vedem niciun rost să o înscriem pe ordinea de zi până când nu este clar că există o șansă rezonabilă de a obține aprobarea în Consiliu. Așa că vom încerca să facem acest lucru în timpul Președinției suedeze, dar nu pot garanta că se va întâmpla. nu depinde în primul rând de noi, ci de părțile implicate”, a declarat oficialul suedez.

În decembrie anul trecut, Austria și Olanda au blocat admiterea Bulgariei și României la Schengen. Pentru a ajunge la un acord în această privință este necesară unanimitatea țărilor membre.

Potrivit președintelui bulgar Rumen Radev, în acest an se poate ajunge la o soluție la această problemă cel târziu până în octombrie.