Cu câteva zile înainte de decizia cheie privind aderarea Bulgariei la Schengen, Ministerul bulgar de externe a intrat în grevă.

Principala solicitare a diplomaților este creșterea salariilor și a indemnizațiilor de deplasare, insistând ca majorarea să fie dublă, în concordanță cu cerințele mari la adresa lor. Salariul mediu în MAE bulgar este de 1.400 de leva (circa 600 de euro), dar există multe dezechilibre în sistem, notează Mediapool.

Posturile în străinătate, de exemplu, sunt unele dintre cele mai „atractive” numiri guvernamentale și necesită adesea sprijin politic. Însă diplomații fac grevă și din cauza multor probleme de sistem, care rămân reduse la tăcere din cauza discuțiilor despre salarii. 

Salariile individuale speciale

Diplomații au anunțat că nu acceptă existența unor salarii individuale „speciale” pentru anumiți angajați și calculul ilogic al salariilor angajaților tineri față de cei mai în vârstă. De asemenea, ei insistă să înceteze practica reducerii salariului de bază atunci când pleacă în misiuni pe termen lung. 

Lipsa de transparență

Principala problemă este lipsa de transparență în MAE bulgar și o dezvoltarea clară în carieră.

„Lipsa de transparență afectează întregul sistem”, au comentat oficialii de la Ministerul afacerilor externe de la Sofia. Să fii promovat în grad sau trimis într-o misiune în străinătate nu depinde de criterii obiective, ci de lobby și jocuri în comisia de carieră. Evaluarea anuală obligatorie este, de asemenea, un „mister” pentru angajații de bază. Criteriile pentru pozițiile de rotație sunt, de asemenea, controversate.

Proceduri administrative

Diplomații suferă și din cauza procedurilor administrative inutile. Lucrurile cele mai elementare trebuie să treacă printr-o coordonare lungă, ceea ce nu contribuie la calitatea muncii, ci mănâncă timp și estompează responsabilitatea. 

Criza de personal

De asemenea, diplomații nu sunt de acord nici cu condițiile proaste de muncă, nici cu lipsa de personal în anumite locuri. Ambasadele și locuințele de serviciu nu au fost renovate de ani de zile din cauza subfinanțării sistemului. Clădirea centrală din Sofia are și ea probleme - scurgeri de apă, încălzire nefuncțională în multe locuri și altele.

„Subfinanțarea sistematică a Ministerului Afacerilor Externe și a reprezentanțelor sale în străinătate este cauza unei grave demotivări a angajaților, a ieșirii de personal deja instruit din minister, precum și a atragerii și păstrării din ce în ce mai dificile a noilor angajați în sistem. Ca urmare a acestei politici, în practică, în acest moment, MAE bulgar este într-o gravă criză de personal”, subliniază angajații protestatari din instituție. 

Ingerințe politice

O taină publică este influența politică în minister și schimbarea climatului în acesta în funcție de conducere. Aceasta, însă, afectează mai ales numirile de ambasadori și consuli generali.

Sursa: RADOR