De ce trage Bruxelles-ul semnalul de alarmă în privința libertății presei în UE
n ce privește statul de drept, fiecare stat membru UE e nefericit în propriul său fel.
În ultimii cinci ani Comisia Europeană a publicat un raport anual privind statul de drept în UE, recomandând reforme care să asigure independența justiției, libertatea presei și lupta anticorupție, printre altele, potrivit Financial Times.
„Natura și gravitatea problemelor variază de la stat la stat”, a scris Comisia anul acesta, conform unui proiect de raport consultat de FT înainte de publicarea formei finale astăzi.
Libertatea și pluralismul presei constituie îngrijorările cele mai mari anul acesta. „Condițiile de muncă ale jurnaliștilor și absența independenței conducerii serviciilor publice de presă din mai multe țări rămân în continuare probleme care ne preocupă”, scrie Comisia.
Temerile privind independența editorială a organelor publice de presă din România, Malta și Ungaria nu au fost rectificate, mai specifică documentul. Guvernul premierului Robert Fico din Slovacia a înlocuit luna aceasta serviciul public de difuziune, „provocând temeri cu privire la viitoarea [lui - n.a.] independență”.
Comisia a mai arătat cu degetul și Italia, unde există „probleme persistente privind eficiența administrării și sistemului de finanțare [ale presei publice - n.a.]”. Guvernul premierului Giorgia Meloni a fost acuzat recent de interferență editorială de către difuzorul public RAI.
Societatea civilă se confruntă cu „probleme grave” în câteva state, conform Comisiei. În Ungaria „campaniile calomnioase și demonizarea [organizațiilor societății civile - n.a.] independente rămân o practică de rutină”, existând și suspiciunea că statul e cel care finanțează grupările din spatele acestor campanii.
Și situația societății civile din Slovacia s-a agravat, mai ales a organizațiilor implicate în monitorizarea statului și protejarea drepturilor omului, scrie Comisia.
Dar există și vești pozitive. Polonia, anterior în colimatorul UE din cauza absenței independenței justiției, a inversat „unele efecte negative ale reformelor judiciare contestate”.
Comisia vrea să lege mai strâns statul de drept de lucrul pe care-l râvnesc cel mai mult statele membre: banii.
Ea vrea să instituie o „corelație mai strânsă” între recomandările raportului și finanțarea de la bugetul UE. E ceea ce a declarat și Ursula von der Leyen săptămâna trecută, proaspăt realeasă președintă a Comisiei.
„Finanțarea UE poate fi concentrată și mai bine pe ajutarea acțiunilor naționale de luptă anticorupție și de protejare a intereselor financiare ale UE, investind în respectarea statului de drept”, se afirmă în proiect.
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii