Partidul SMER al politicianului pro-Rusia Robert Fico, în vârsta de 59 de ani, a obținut duminică 23,37% din voturi la alegerile legislative din Slovacia, scrie euronews.com.

Deși fostul prim-ministrul de stânga Robert Fico a câștigat alegerile legislative în Slovacia, el va trebui să-și găsească aliați pentru a reuși să formeze un nou guvern. Deoarece partidul lui nu a obținut un număr suficient de voturi pentru a guverna singur.

Cu aproape 100% din buletine de vot numărate, duminică, 1 octombrie, partidul lui Robert Fico a obținut aproape 23,37% din voturi în alegerile legislative din Slovacia. Partidul Progresist (PS) s-a clasat pe locul al doilea cu 16,86% din voturi, iar partidul de centru-stânga Hlas (Voce) s-a situat pe locul al treilea cu 15,03% din voturi.

Robert Fico a fost prim-ministru al Slovaciei mai bine de un deceniu, mai întâi între 2006 și 2010, apoi din 2012 până în 2018. El a fost forțat să demisioneze în martie 2018, în urma protestelor împotriva uciderii jurnalistului de investigații Jan Kuciak și a logodnicei sale, Martina Kušnírová. Acesta denunțase într-un articol postum corupția din elita țării, în special persoane legate de Robert Fico și partidul său SMER.

"Veste proastă pentru democrație"

În timpul campaniei electorale, liderul SMER a fost un exponent al dezinformării și a atacat Uniunea Europeană și NATO. În special, el a promis că Slovacia nu va mai trimite "nicio singură muniție" în Ucraina și a cerut relații mai bune cu Rusia.

Michal Šimečka, liderul PS, a declarat că rezultatul este „o veste proastă pentru țară” și că partidul său va face „tot ce poate” pentru a-l împiedica pe Robert Fico să guverneze: „Credem că va fi o veste foarte proastă pentru țara noastră, pentru democrația noastră, pentru statul nostru de drept, pentru statutul nostru internațional, pentru finanțele noastre și pentru economia noastră dacă domnul Fico formează guvernul”.

Un guvern condus de SMER ar putea avea consecințe grave pentru regiune. Slovacia este membră a NATO și a Uniunii Europene și s-a numărat printre țările europene care au făcut eforturi pentru sancțiuni dure împotriva Rusiei. În special, a furnizat Ucrainei o cantitate mare de echipament militar.

Aliat apropiat al lui Viktor Orban

Dar sub Robert Fico, probabil că asta se va schimba. El a dat vina pe "naziștii și fasciștii ucraineni" că l-au provocat pe președintele rus, Vladimir Putin, să lanseze invadarea Ucrainei, repetând povestea falsă pe care liderul de la Kremlin a folosit-o pentru a justifica războiul.

Robert Fico a devenit și un aliat apropiat al premierului maghiar, Victor Orban. Dacă populistul slovac candidează pentru al patrulea mandat, înseamnă că Slovacia s-ar alătura Ungariei pentru a contesta sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina, întrucât UE încearcă să rămână unită în opoziția sa față de invazia rusă.

De asemenea, ar întări grupul de state ex-comuniste din Est ale căror guverne sunt ostile liberalismului, când țări precum Polonia urmează să organizeze alegeri luna viitoare. De altfel, el a precizat că va revizui aranjamentele de securitate care permit Statelor Unite să opereze baze militare în Slovacia.

Duminica aceasta, Robert Fico a anunțat că Slovacia are "probleme mai importante" decât ajutorul pentru Kiev. Aceste alegeri marchează o schimbare majoră pentru această țară care a fost până acum unul dintre principalii aliați ai Ucrainei.

sursa: Rador Radio România