Letonia este o țară a Uniunii Europene și mai ales a NATO, două presupuse antidoturi împotriva oricărei tentații a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a invada această mică republică care a aparținut URSS între 1940 și 1991, scrie La Razon.

Dar nici societatea, nici măcar guvernul leton nu au liniște, iar spectrul unei invazii ruse după precedentul din Ucraina este foarte prezent.

Această teamă se află în spatele deciziei anunțate miercuri de ministrul de Externe al Letoniei, Arturs Krisjanis Karins, de a reintroduce serviciul militar obligatoriu, măsură care fusese deja luată în considerare. "Trebuie să fim într-o asemenea stare de pregătire, încât generalii ruși și clasele politice ruse să vadă clar că îndreptarea către Europa este imposibilă", a spus el într-un interviu pentru ziarul britanic "The Telegraph", citat de Europa Press.

Karins subliniază că obiectivul este de a transmite Rusiei mesajul clar că "apărarea europeană este complet la înălțime" și că o victorie nu ar fi posibilă "fără pierderi extraordinare" sau că "nici un câștig nu ar fi fezabil". Astfel, el a recunoscut că, deși în acest moment nu există "nicio amenințare militară directă" împotriva unei țări NATO, acestea se pregătesc pentru ipotetica posibilitate. "Doar pentru că este greu de imaginat, nu înseamnă că [rușii] nu pot încerca", a argumentat el.

Karins a subliniat că, chiar dacă Ucraina va câștiga războiul, "Rusia rămâne o amenințare" și dacă Moscova va învinge, ulterior și-ar putea stabili alte obiective. "Este mai ieftin și mult mai inteligent să sprijinim Ucraina în timp ce ne susținem propria apărare", a spus el. În ianuarie, în ajunul împlinirii a doi ani de la invazia rusă din Ucraina, Letonia a lansat acest proiect în baza căruia bărbații cu vârsta între 18 și 27 de ani vor trebui să facă un an de serviciu militar chiar dacă locuiesc în străinătate.

"Este pentru a crește dimensiunea rezervei noastre active și pregătite", a explicat el. Planul include sancțiuni financiare și chiar pedepse cu închisoarea pentru cei care refuză acel an de pregătire militară, deși sunt avute în vedere unele excepții, fie din motive medicale sau familiale, fie pentru acei cetățeni cu dublă cetățenie care au prestat deja serviciu în străinătate. Letonia a abolit recrutarea în 2006, la doi ani după aderarea la NATO.

În momentul de față s-au prezentat destui voluntari, astfel încât guvernul să nu fi fost nevoit să cheme oamenii. Scopul este de a avea o forță pregătită pentru luptă de 61.000 de soldați. Încă de la începutul invaziei din Ucraina, țările baltice au avertizat asupra presupuselor riscuri la care sunt expuse.

În urmă cu o lună, acestea au anunțat un plan comun de ridicare a "facilități defensive" de-a lungul granițelor cu Rusia și Belarus, pentru a evita un "conflict militar" în regiune. Letonia intenționează să crească cheltuielile pentru apărare la 3% pentru a aborda nu numai transporturile de arme către Ucraina, ci și acordurile sale comerciale cu Statele Unite și Germania.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA