Cea de-a 7-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova s-a încheiat cu o declarație comună privind întărirea relației dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

”Aceasta a fost prima întâlnire a Comitetului de asociere parlamentară Uniunea Europeană – Republica Moldova din noul mandat, iar mesajul nostru este unul ferm: dorim legături puternice între UE și cetățenii Republicii Moldova. De aceea, am adoptat astăzi (joi - n.r.) o declarație comună în acest sens. Declarația noastră spune clar: vrem să vedem din partea noului Guvern de la Chișinău acele reforme pe care le așteaptă cetățenii Republicii Moldova. Ne referim, în special, la reforme în ceea ce privește lupta împotriva corupției, criminalitatea organizată, consolidarea statul de drept, investigarea acuzațiilor privind finanțarea străină a partidelor politice, dar și aducerea în fața justiției a celor responsabili pentru infracțiunile de fraudă bancară și spălare de bani”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan, (PPE/PNL), președinte al Delegației Parlamentului European la Comitetul UE – Moldova.

Europarlamentarul român reamintește că sprijinul bugetar al Uniunii Europene și asistența macrofinanciară sunt condiționate pe deplin de punerea în aplicare a reformelor convenite anterior în Acordul de Asociere, inclusiv măsuri care se referă la garanția separației puterilor în stat, respectării statului de drept, a drepturilor fundamentale și a standardelor democratice, precum și independența sistemului judiciar.

”Datorită Acordului de Liber Schimb, volumul schimburilor comerciale dintre UE și Moldova a crescut constant, în special exporturile moldovenești pe piața Uniunii Europene. Uniunea este acum principalul partener comercial al Moldovei. În 2018, comerțul Republicii Moldova cu Uniunea Europeană a reprezentat 70% din exporturile Republicii Moldova și 56% din comerțul total”, a mai spus Siegfried Mureșan.