Există reguli, însă nu sunt respectate. România se confruntă cu defrișări semnificative și mai ales ilegale. Fiind interogat pe această temă, ministrul român de resort a preferat să tacă, relatează euronews.com.

În fiecare an din pădurile aflate în România se taie 36 de milioane de metri cubi de lemn, din care legal doar 18 milioane. O delegație de deputați europeni îngrijorați de posibilele defrișări ilegale în situl protejat Natura 2000 al UE a vizitat regiunea pentru a vedea cum stau lucrurile.

Anna Deparnay, europarlamentar, membru al European Green Group este una dintre ei: "Am văzut-o cu ochii mei, iar distrugerea este cu adevărat uriașă. Se pare că legea UE care protejează natura nu protejează nimic. Am fost șocată și sunt puțin supărată, iar acum vreau să acționez”.

România găzduiește peste 500.000 de hectare de păduri seculare și virgine. În teorie, 63% din acestea sunt strict protejate, însă realitatea este cu totul alta. Este legală tăierea copacilor în zonele Natura 2000, dar regulile sunt foarte stricte.

Toate defrișările aprobate în ariile protejate Natura 2000 s-au făcut fără a fi efectuate evaluări de impact asupra mediului. Deci, în fapt, s-a practicat îndepărtarea completă a acoperirii forestiere, fără a se avea nicio idee asupra speciilor și habitatelor care ar fi distruse ca urmare a acestei acțiuni.

Bruxellesul a lansat o procedură de infringement împotriva României tocmai din acest motiv. Statele membre au obligația de a proteja speciile de animale și habitatele acestora. Oficialii români insistă să declare că fac acest lucru.

"Zona a fost verificată de mai multe ori în ultimii doi ani de către reprezentanți ai prim-ministrului și ai Gărzii Silvice, în urma sesizărilor Comisiei Europene. Nu s-a greșit cu nimic" – spune Runceanu Dan, directorul Agenției Naționale a Pădurilor Brașov.

Euronews l-a contactat pe ministrul Mediului de la București, Tanczos Barna, care a refuzat să comenteze.

sursa: RADOR