Creșterea prețurilor la energie reprezintă o problemă "majoră" în Uniunea Europeană, precizează delegația PSD din Parlamentul European, solicitând o dezbatere prioritară în acest for.

"Eurodeputații PSD au pus accent pe necesitatea unui plan european concret, care să se bazeze pe identificarea unor soluții rapide de atenuare a efectelor unei eventuale sărăcii energetice și chiar alimentare, generate de actualul val de scumpiri ... În România, situația este alarmantă, fiind una dintre principalele preocupări publice, așa cum este și în Spania, Italia și în multe alte țări ale Uniunii Europene. Actualul context va deveni tot mai greu de suportat pentru familiile cu venituri foarte mici, dar și pentru IMM-uri. Acesta este motivul pentru care solicităm o dezbatere cu rezoluție, pentru 1 octombrie, cu titlul «Soluții europene privind creșterea prețurilor la energie: o cale de urmat în lupta cu sărăcia energetică». Prin acest demers ne așteptăm ca și Comisia Europeană să prezinte soluții suplimentare, rapide și concrete, pentru a răspunde astfel riscurilor cu care se confruntă România și multe alte state din UE", transmit reprezentanții PSD în Parlamentul European.

Într-un comunicat de presă, delegația PSD se referă și la "Fit for 55", pachetul legislativ care cuprinde măsurile propuse de Comisia Europeană pentru reducerea cu 55% a emisiilor de carbon până în anul 2030.

"«Fit for 55» este extrem de necesar și de important, dar trebuie să fie însoțit de măsuri active compensatorii adresate direct cetățenilor vulnerabili, precum și IMM-urilor, pentru a nu fi accentuată sărăcirea oamenilor. Este nevoie, poate mai mult ca niciodată, de un efort comun al statelor membre, astfel încât niciun cetățean european să nu fie lăsat în urmă, iar tranziția ecologică să se facă în mod sustenabil", precizează euparlamentarii social-democrați.