O delegație a Parlamentului României se află la Viena pentru a purta discuții cu privire la rezolvarea blocadei austriece privind aderarea la Schengen, relatează ORF.at.

"Vrem să aflăm dacă mai avem un partener de încredere în Austria și dacă va fi posibil să întocmim un calendar", a declarat luni șeful delegației, fostul ministru de externe Titus Corlățean. El susține că există în Austria "o ezitare" privind reluarea dialogului.

Scopul discuțiilor este "restabilirea încrederii reciproce și refacerea punților dintre cele două state, care au fost grav afectate", a declarat președintele comisiei de politică externă din Senatul României, la o conferință de presă susținută la Viena.

Se poate discuta și despre migrație, dar este important ca cele două subiecte să nu fie amestecate, a subliniat el.

Șeful delegației parlamentare a criticat vetoul Austriei împotriva admiterii României în spațiul Schengen, precizând că a provocat "daune grave".

Pe lângă deteriorarea relațiilor bilaterale, pasul "imprevizibil" al Austriei are consecințe politice interne în România prin alimentarea forțelor antieuropene.

"Românii se simt umiliți", ceea ce are și consecințe politice, a spus Corlățean.

"Nu vrem să se răspândească sentimentul antieuropean în țara noastră", a avertizat Corlățean, subliniind că anul viitor au loc patru rânduri de alegeri în România - europarlamentare, alegeri locale, parlamentare și prezidențiale.

Prin urmare, este important să existe pași concreti în ceea ce privește Schengen în acest an, potrivit șefului delegației române.

Prejudiciul economic adus României din cauza neaderării la Schengen este, de asemenea, mare, iar acest lucru afectează și companiile austriece. Nu în ultimul rând, cozile lungi de camioane care așteaptă la granițe au un impact negativ asupra mediului, potrivit lui Corlățean.

Într-un interviu acordat publicației Der Standard înaintea vizitei, Titus Corlățean a vorbit de o aderare în două etape. Prima ar fi intrarea în Schengen cu granițele aeriene și maritime. Apoi ar trebui oferită "o perspectivă clară" pentru frontierele terestre, în contextul obiecțiilor austriece cu privire la granița cu Bulgaria.

"Ar fi o greșeală pentru noi toți dacă am continua cu discursuri paralel ... Știm care este realitatea, care nu este acceptată de guvernul austriac din motive politice. Dar acum avem nevoie de o înțelegere comună - trebuie să rezolvăm problema și să construim punți", a spus politicianul social-democrat.

Momentan, aderarea României și Bulgariei la Schengen nu figurează pe ordinea de zi provizorie a Consiliului JAI din 9-10 martie.