Della Rocca (ARF): NATO se confruntă cu „cel mai periculos mediu de securitate”

NATO se confruntă cu „cel mai periculos și cel mai imprevizibil mediu de securitate” de decenii, a afirmat, luni, reprezentantul Forței de Reacție Aliată (ARF), colonelul Raffaele Della Rocca, potrivit Agerpres.
Acesta a participat, alături de reprezentantul Comandamentului Forțelor Întrunite (CFI-MApN), colonelul Bogdan Tudorache, la conferința de presă de prezentare a exercițiului multinațional STEADFAST DART 25 (STDT 25), care se desfășoară în Grecia, Bulgaria și România.
„Timp de 75 de ani, aliații au colaborat pentru siguranța populației. NATO este o alianță defensivă. Nu există niciun dubiu că NATO este pregătită, dispusă, capabilă să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat, dacă este nevoie. În prezent, Alianța se confruntă cu cel mai periculos și cel mai imprevizibil mediu de securitate de decenii”, a arătat Della Rocca.
El a explicat că după invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, liderii NATO s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta despre consecințele acestei acțiuni. La Summitul de la Madrid din iunie 2022, liderii aliați au luat decizia de a consolida Alianța, creând un nou model de Forță NATO, anume ARF, îmbunătățind astfel abilitatea Alianței de „a face față oricărui scenariu”.
Cu ARF, a adăugat el, „Alianța este capabilă să ofere o gamă mai largă de forțe disponibile care să facă față în foarte scurt timp la situații de urgență”.
Acest lucru implică forțe în multiple domenii, cu dislocare rapidă în scop de apărare și descurajare. Comanda ARF este executată în sistem rotațional, a adăugat Della Rocca.
Colonelul a explicat că STDT 25 a avut o etapă de dislocare a forțelor de la începutul anului până pe 7 februarie și una care să evidențieze pregătirea pe Flancul estic, care se încheie pe 21 februarie.
Scenariul exercițiului, a mai arătat el, nu are în vedere o anume națiune, ci „este o simulare a unei situații de criză care amenință Alianța”, adăugând că „unul dintre scopuri este consolidarea Flancului estic”.
În ceea ce privește deplasarea pentru acest exercițiu, Della Rocca a spus că „dislocarea unui număr atât de mare de oameni și echipament din o țară în alta înseamnă diverse provocări legate fie de infrastructură, fie de logistică, fie de interoperabilitate sau coordonare”.
„Putem spune că a fost o fază relativ de succes. Putem să ne așteptăm la unele mici probleme, dar cred că în România impactul asupra cetățenilor a fost foarte mic”, a evidențiat el.
Reprezentantul Comandamentului Forțelor Întrunite (CFI-MApN), colonelul Bogdan Tudorache, a afirmat că acest tip de exerciții reprezintă angajamentul țării noastre față de NATO.
„Doar așa putem să demonstrăm tuturor cât de interoperabili suntem. Așa ne instruim împreună și găsim care sunt procedurile care sunt cele mai bune pentru a lupta împreună cu aliații noștri”, a subliniat el.
Tudorache a spus că 1.150 de militari români și 120 de echipamente militare fac parte din STDT 25, printre care 10 elicoptere și patru aeronave F-16.
Unul dintre cele mai importante evenimente ale exercițiului militar multinațional va avea loc în poligonul de la Smârdan.
STDT 25 reunește 10.000 de militari din nouă țări aliate: Bulgaria, Franța, Grecia, Italia, România, Spania, Slovenia, Turcia, Marea Britanie.
Echipamentele implicate aparțin forțelor terestre, aeriene și navale ale țărilor aliate - 17 vase militare, peste 20 de aeronave și peste 1.500 de vehicule militare terestre.
Comentarii