Premierul bulgar Nikolai Denkov a spus că eventuala intrare în Air Schengen este un mare succes, dar a precizat că negocierile cu Austria, Bulgaria și România pentru aderarea la zona de liberă circulație și cu granițele terestre continuă.

"În primul rând, să intrăm într-un Schengen aerian și naval, acesta este deja un mare succes. Așa că să ne bucurăm mai întâi pentru asta. Vom negocia până în ultimul moment pentru ca aceasta și granițele terestre să fie incluse", a subliniat Denkov, relatează Mediapool.

Potrivit unor surse diplomatice, o decizie cu privire la intrarea celor două țări balcanice cu granițele lor aeriene este probabil să fie luată în ianuarie. Deocamdată, însă, Viena rămâne fermă în intenția sa de a împiedica calitatea de membru deplin al celor două state.

Bulgaria a respins deja posibilitatea de a se pune țării condiții suplimentare de către partea austriacă. România a acceptat, de asemenea, ”oferta” de intrare numai pe calea aerului, cu așteptări ca o decizie privind intrarea pe uscat să urmeze în curând, având în vedere că Austria rămâne izolată. 

Bulgaria - pregătită să reorganizeze controalele pe aeroporturi 

Ministrul bulgar de Interne, Kalin Stoianov, a anunțat, la rândul său, că Bulgaria este gata să reorganizeze imediat controalele pe aeroporturi dacă Bulgaria va fi admisă în Air Schengen. "Cred că în aceste zile se va lua decizia și în Parlamentul din Olanda, care va confirma declarația premierului Rutte despre a da undă verde Bulgariei. În acest moment, Austria rămâne. Am spus-o de mai multe ori: ei continuă să susțină că, în opinia lor, spațiul Schengen nu funcționează așa cum ar trebui în general”, a spus Stoianov.

Austria leagă aderarea Bulgariei și României la o reformă cuprinzătoare a Schengen, asupra căreia nu există totuși un acord.

"Foarte curând" 

Comisara europeană pentru inovare, Iliana Ivanova, a comentat că speră ca foarte curând ”să devenim membri cu drepturi depline în Schengen, pentru că de 12 ani îndeplinim criteriile de aderare”.

"Bulgaria îndeplinește criteriile și ar trebui să fie acceptată ca membru cu drepturi depline în spațiul Schengen. Poziția CE a fost confirmată clar și prin vizitele recente la graniță", a subliniat Ivanova. 

Se așteaptă decizia Parlamentului de la Haga 

Săptămâna trecută, guvernul Olandei a decis să ridice ”veto-ul” asupra aderării Bulgariei, dar este așteptată și o decizie a Parlamentului de la Haga.

”Nu vreau să ghicesc care vor fi evoluțiile în parlament”, a spus ea.

Olanda se află într-o situație politică dificilă după ce Partidul Libertății de extremă dreaptă, populist, anti-islamist și eurosceptic al lui Geert Wilders, a câștigat o victorie dramatică în alegerile parlamentare anticipate. Cu toate acestea, partidul rămâne izolat și va avea greutăți să formeze un guvern. 

Borisov după o conversație cu Orban: Ungaria va continua să ofere susținere 

Din cauza unui avertisment din partea Ungariei ca Bulgaria să nu introducă o taxă pe tranzitul gazelor rusești, parlamentul a anulat-o retroactiv în urmă cu o zi. ”Ungaria va continua să sprijine categoric Bulgaria în drumul său către Schengen”, a scris liderul GERB, Boiko Borisov, pe Facebook, după o conversație cu premierul ungar Viktor Orban.

"L-am informat că Adunarea Națională a eliminat definitiv taxa suplimentară pentru transportul gazelor. La sfârșitul săptămânii, decizia va fi publicată în Monitorul de Stat", precizează Borisov în postarea sa.

Puțin mai târziu, ministrul maghiar de externe Peter Szijjártó a declarat că Ungaria își va retrage obiecția față de aderarea Bulgariei la spațiul Schengen, după ce Parlamentul bulgar a confirmat oficial eliminarea taxei suplimentare pentru livrările de gaze rusești.

”Am fost informat de colegul meu bulgar că ieri parlamentul bulgar a abrogat această lege”, a spus ministrul ungar de externe. El a adăugat că, după ce legea va fi publicată vineri în Monitorul de Stat bulgar, Ungaria va renunța la obiecție și va cere Comisiei Europene oprirea procedurii penale inițiate de Budapesta.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA