“În prezent, are loc un schimb de variante pentru găsirea unei soluții. Ultima variantă pe care ei (Austria) au trimis-o includea frontierele aeriene și maritime”, a declarat premierul bulgar, Nikolai Denkov, pentru postul Nova TV.

"Ceea ce noi ne dorim este să existe progrese și în ceea ce privește granițele terestre”, a subliniat Denkov. Potrivit premierului, Bulgaria nu ar trebui să accepte să ”nu se menționeze deloc frontierele terestre” în decizia Austriei. "Trebuie să existe progrese cu privire la frontierele terestre – rămâne de văzut dacă va fi o dată exactă sau un mecanism care să ducă la rezolvarea problemei”, a adăugat el.

"Ideea este să nu rămânem prizonierii unor decizii care pot depinde de situații absolut conjuncturale, dacă într-o anumită țară există sau nu alegeri”, a subliniat premierul bulgar, potrivit Mediapool.

"Faptul că parlamentul nu funcționează împiedică votarea unor chestiuni importante”, a comentat Denkov în legătură cu poziția declarată a Ungariei de a impune veto aderării Bulgariei la Schengen dacă nu se renunță la taxa pentru tranzitul gazelor rusești. "Au fost discuții preliminare, noi am spus că vineri va fi ridicat veto-ul respectiv și, prin urmare, Ungaria nu a pus oficial problema. Ea a pus-o oficial după ce această decizie nu a trecut în termenul pe care îl prevăzuserăm”, a explicat premierul.

Potrivit acestuia, dacă se va elimina taxa pe gazul rusesc, va dispărea și problema cu Ungaria. Denkov a spus că se așteaptă ca parlamentul olandez să voteze pentru renunțarea la dreptul de veto pentru intrarea Bulgariei în Schengen. "Anul trecut, dreptul de veto al Olandei ne-a împiedicat de fapt să intrăm în spațiul Schengen. Ridicarea acestuia nu a venit deloc ușor, s-a lucrat mult în ultimele luni”, a declarat premierul bulgar.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA