Capul Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia și doi preoți belaruși au fost expulzați recent din Bulgaria, pentru au lucrat împotriva intereselor țării, scrie Dnevnik.

"Nu preoți ruși au fost expulzați, ci oameni care au lucrat împotriva intereselor naționale ale Bulgariei. Ei sunt cetățeni străini și urmărim o procedură standard, nu este nimic deosebit”, a spus premierul Nikolai Denkov întrebat fiind dacă expulzarea preoților de la Biserica Rusă din Sofia a fost o greșeală.

Capul Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia, arhimandritul Vasian (Zmeev), și doi preoți belaruși au fost expulzați recent din Bulgaria, biserica închizându-și porțile o zi mai târziu.

În replică, Ministerul Afacerilor Externe din Rusia l-a convocat pe ambasadorul Bulgariei la Moscova, Atanas Krâstin. Premierul bulgar a precizat că nu are idee cum a decurs discuția dintre diplomatul bulgar și reprezentanții Ministerului de Externe din Rusia.

Cu toate acestea, acest act nu a avut cum să schimbe decizia autorităților bulgare față de preoții ruși. "Am citit raportul Agenției de Stat pentru Securitate Națională (DANS), este suficient de clar și există motive pentru a nu li se permite acestor oameni să intre în țară, așa cum este recomandat, în următorii 5 ani", a mai spus Denkov. 

Biserica trebuie deschisă de urgență

Premierul bulgar a spus că cel mai urgent lucru în acest caz este ca biserica să fie redeschisă. "Știți că este în întregime atribuția Bisericii Ortodoxe Bulgare să organizeze procesul. Ieri am avut o întâlnire cu reprezentanții Sfântului Sinod, am spus că tot ceea ce este necesar de la stat, noi vom asigura. Dar nu ne putem interfera direct în acest proces", a subliniat Denkov.

Potrivit acestuia, Biserica Rusă ar trebui să stea deschisă, iar organizația pentru aceasta ar trebui să vină de la Biserica Ortodoxă Bulgară. Premierul a amintit că patriarhul a creat ieri organizarea necesară, asigurând preoți pentru biserică. În ceea ce privește disputele cu privire la proprietatea bisericii, Denkov a indicat că a văzut actul notarial.

„Acesta a fost emis în 1997, dar abia acum urmează să se analizeze cum stă treaba cu proprietatea, deoarece trebuie să fie pe bază de reciprocitate în ceea ce privește Biserica Bulgară din Moscova și Biserica Rusă din Sofia. Deci aceasta este o chestiune care urmează să fie analizată - actul notarial și proprietatea", a spus premierul. 

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA