Înlăturarea granițelor dintre cele 3 state ar contraveni legislației UE, iar guvernele lor nu intenționează să înceapă discuții oficiale despre o zonă fără control la frontieră, deoarece ar fi ilegal, a declarat joi premierul bulgar Nikolai Denkov.

Denkov a explicat că Bulgaria va încerca să obțină acceptarea deplină în Schengen, conform procedurii oficiale.

El a menționat în mod explicit că guvernul bulgar este susținut de Germania și a adăugat că Sofia dorește sprijinul Berlinului pentru a obține aderarea deplină la Schengen și Zona euro până la sfârșitul acestui an și nu caută să creeze o zonă separată fără frontiere cu România și Grecia.

”O astfel de eliminare a granițelor (între cele trei țări) ar fi contrară legislației UE. Aud că există astfel de propuneri, dar ele nu sunt discutate de conducerea politică a celor trei țări”, a spus Denkov înaintea summitului UE de la Bruxelles.

Luni, europarlamentarii Renew Europe au propus crearea unui mini-Schengen informal între Grecia, România și Bulgaria, care ar fi trebuit să înceapă să funcționeze în vara anului 2024.

Scopul ar fi îmbunătățirea traficului pentru transportatori dintre cele trei țări balcanice.

Inițiativa a fost lansată de deputatul bulgar Daniel Laurer (partidul ”Continuăm schimbarea”) și europarlamentarii români Dacian Cioloș și Vlad Gheorghe, precum și europarlamentarul grec Giorgos Kyrtsos. Inițiativa a fost anunțată și de partidul bulgar ”Continuăm schimbarea”, al cărui membru Denkov este.

Partidul premerului bulgar este partener al Renew Europe, dar nu este oficial membru al formațiunii paneuropene.

Europarlamentarul român Vlad Gheorghe a declarat pentru Euractiv Bulgaria într-un interviu că Bulgaria și România sunt deja parțial în Schengen, ceea ce face ideea unui ”mini-Schengen” în Balcani destul de realistă.

El a spus că europarlamentarii au primit semnale informale ”foarte pozitive” de la guvernul elen că vor sprijini inițiativa.

Din 31 martie, Bulgaria și România vor deveni oficial membre parțial ale spațiului Schengen, doar cu granițele aeriene și maritime. Grecia face parte de multă vreme din zona de liberă circulație, dar nu are graniță terestră cu o țară Schengen.

Doar Austria se opune extinderii Schengen cu Bulgaria și România, guvernul de dreapta de la Viena argumentând că acordul Schengen nu funcționează.