Membri ai Comisiei de apărare din Camera Deputaților au avut o întâlnire bilaterală cu delegația parlamentară austriacă, tema principală de discuții fiind aderarea României la Spațiul Schengen.

Întâlnirea a avut loc în cadrul Conferinței interparlamentare privind politica externă și de securitate comună și politica de securitate și apărare comună (PESC/PSAC), ce a avut loc în Suedia în perioada 2-3 martie.

Delegația română a fost formată din deputații Dan Barna (USR), Carmen-Ileana Mihălcescu (PSD) și Sorin-Dan Moldovan (PNL).

Delegația parlamentară austriacăa fost formată din Friedrich Ofenauer (PPE/ÖVP), Ewa Ernst-Dziedzic (Verzii/EFA), Harald Troch (S&D/SPÖ) și Eduard Köck (PPE/ÖVP).

Potrivit unui comunicat de presă transmis de vicepreședintele Comisiei de apărare, Sorin Dan Moldovan, tema principală a discuțiilor a vizat aderarea României la Spațiul Schengen, accentul fiind pus pe refuzul profund injust exprimat prin vot de către Austria la Consiliul JAI din luna decembrie a anului 2022.

"Au fost reiterate argumentele pentru care aderarea României la Spațiul Schengen este una meritorie și benefică, printre care: rezultatele vizitelor și analizelor efectuate de experții europeni, care confirmă îndeplinirea criteriilor tehnice, votul covârșitor dat de celelalte state membre care susțin aderarea țării noastre, dar și datele furnizate de către FRONTEX care nu susțin argumentele Austriei privind votul dat", a transmis acesta.

De asemenea, a fost subliniată necesitatea de a continua discuțiile în vederea găsirii unor soluții pentru deblocarea situației, având în vedere că decizia din 8 decembrie a avut un impact negativ semnificativ în ceea ce privește relațiile dintre cele două state.

"Aderarea României la Spațiul Schengen rămâne o prioritate pentru noi, un obiectiv ce ar aduce beneficii României, Austriei și Uniunii Europene, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere al securității. În urma acestei întâlniri, a reieșit oportunitatea continuării discuțiilor având în vedere abordările total diferite care există în interiorul grupurilor parlamentare austriece", a transmis deputatul.