În cadrul unei dezbateri cu Ursula von der Leyen și Charles Michel, eurodeputații au solicitat o acțiune europeană mai coordonată pentru a proteja cetățenii și a sprijini economia.

Eurodeputații au recunoscut că Uniunea Europeană ar fi putut acționa mai devreme și mai rapid, dar a subliniat faptul că solidaritatea la nivel european fost restabilită.

Europenii au dat dovadă de generozitate, au demonstrat că se pot sprijini reciproc și că pot acționa foarte eficient, au susținut ei.

Cu toate acestea, UE trebuie să depună mai multe eforturi pentru a reconstrui Europa, pentru a deveni mai rezistentă și mai eficientă, iar acest lucru trebuie să se întâmple urgent.

La rândul ei, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lăudat măsurile adoptate până acum și a promis că vor urma o serie de alte inițiative. ”Europa a făcut mai mult în ultimele patru săptămâni decât a făcut în primii patru ani ai ultimei crize”, le-a spus ea eurodeputaților.

Numeroși vorbitori au subliniat faptul că frontierele închise nu reprezintă niciodată o soluție și au solicitat elaborarea unei strategii comune pentru ieșirea din carantină și a unui plan de redresare, în cadrul unui buget pe termen lung nou și ambițios, pentru a atenua efectele sociale, economice și financiare ale restricțiilor impuse pe durata crizei.

Dezbaterea va fi urmată de o rezoluție care va fi supusă la vot vineri.