Urmează ca până la mijlocul săptămânii viitoare mii de traficanți de persoane eliberați din închisoare de către premierul ungar Victor Orbán să părăsească Ungaria. Țara vecină Austria se pregătește.

Dată fiind eliberarea traficanților arestați în Ungaria, Austria a intensificat controalele de la frontiere, scrie Der Spiegel.

Potrivit Ministerului austriac de interne, vehicolele din Ungaria, România și Serbia sunt verificate mai amănunțit. Guvernul ungar a anunțat anterior eliberarea a mii de traficanți de carne vie, cu condiția ca aceștia să părăsească țara în termen de 72 de ore.

Ministerul austriac de interne a precizat că este vorba despre infractori care au pus în pericol viața oamenilor.

Migrația ilegală din Balcani în direcția Austriei se desfășoară mai ales prin Ungaria.

Luna trecută, Austria a înregistrat aproximativ 3.500 de cereri de azil - cu o treime mai puține față de acum un an.

Ministerul ungar de interne atribuie acest lucru îmbunătățirii controlului din ruta balcanică, respectiv unei cooperări mai strânse cu țările de origine și de tranzit.

Guvernul ungar a "trebuit" să ia decizia de a expulza din Ungaria traficanți de persoane condamnați deoarece "Bruxellesul refuză să contribuie la costurile cu controlul frontierelor, în schimb amendează Ungaria dacă închisorile sunt suprapopulate", a declarat marți pentru MTI secretarul de stat în Ministerul de Interne Bence Retvari.

Potrivit acestuia, Uniunea Europeană datorează Ungariei peste 1,5 miliarde de euro în schimbul apărării frontierelor externe ale blocului. Secretarul de stat a insistat că UE a rambursat doar 1% din "acest total incredibil de mare".

Surse: AGERPRES, RADOR