Decizia Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de a accepta cererea de integrare a Kosovo a stârnit reacții puternice în Serbia.

La ședința extraordinară a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, desfășurată luni 33 din cele 46 de țări membre au votat în favoarea acceptării cererii pentru Kosovo depusă de Albania, scrie publicația elenă ERT.

Șapte țări au votat împotrivă (Ungaria, România, Cipru, Spania, Azerbaidjan, Georgia, Serbia), în timp ce Bosnia-Herțegovina, Grecia, Slovacia, Moldova și Ucraina au adoptat o poziție neutră.

Ministrul sârb de externe Ivica Dacici a calificat decizia drept "o rușine pentru Europa" și s-a declarat dezamăgit de atitudinea unor țări, în special a celor care nu recunosc Kosovo ca stat independent, precum Grecia și Slovacia.

În ceea ce privește Moldova și Ucraina, el a spus că Serbia va aplica principiul reciprocității atunci când problemele care privesc aceste două țări vor fi aduse în fața Comitetului Miniștrilor.

"La Adunarea Generală anuală a Consiliului Europei de la Reykjavík (în luna mai) va fi depus un proiect de rezoluție pentru a sprijini integritatea teritorială a Ucrainei și a Moldovei. Noi vom depune o propunere de includere și a Serbiei în această rezoluție. Dacă propunerea noastră nu este acceptată, atunci nu vom aproba proiectul de rezoluție privind Ucraina și Moldova și nu va fi inclus în concluziile Adunării Generale, deoarece este necesar consensul”, a declarat Ivica Dacici pentru televiziunea publică sârbă RTS.

Decizia Consiliului Europei a provocat satisfacție în Kosovo. Prim-ministrul Albin Kurti a salutat decizia și a mulțumit țărilor care au susținut solicitarea Kosovo.

"Prima etapă a procesului de aderare cu drepturi depline la această importantă organizație internațională a fost finalizată cu succes. Țara noastră va fi o valoare adăugată pentru Consiliul Europei. Consiliul Europei va adăuga valoare democrației, drepturilor omului și statului de drept din țara noastră", a spus Albin Kurti într-o postare pe internet.

Sursa: RADOR