Dezbaterea privind viitorul UE, între ”oamenii obișnuiți” și ”bula de la Bruxelles”
Vicepreședintele Comisiei Europene Margaritis Schinas subliniază că la conferința privind viitorul Europei dezbaterile ar trebui să se concentreze pe “oamenii obișnuiți” și nu pe ”bula de la Bruxelles”.
Conferința privind viitorul Europei "ar trebui să fie o oportunitate pentru a lansa o dezbatere reală cu oamenii obișnuiți, nu cu cei din interiorul bulei de la Bruxelles”, a declarat luni Margaritis Schinas, la sesiunea plenară a Conferinței organelor specializate în afaceri comunitare și europene (COSAC), organizată de Președinția portugheză a Consiliului Uniunii Europene, relatează EURACTIV.com.
Potrivit vicepreședintelui pentru promovarea modului de viață european, ar fi un ”eșec” dacă dezbaterea privind viitorul Europei, care a început pe 9 mai la Strasbourg, va fi ”doar o altă ocazie în care Bruxellesul vorbește pentru Bruxelles”.
”Vor exista întotdeauna o mulțime de oportunități pentru oamenii implicați în politica europeană să facă lucrurile mai bine”, a explicat el. Subliniind că această conferință este ”o oportunitate unică de a ieși în afara Bruxellesului, Schinas a făcut apel la toate sectoarele societății să se alături dezbaterii, de la parteneri sociali, autorități regionale și parlamente naționale la fermieri și generația Erasmus.
El a abordat și tema migrației. Comisia Europeană a prezentat, în septembrie 2020, un pachet de propuneri, care se află în prezent în stadiu de negociere la nivelul Consiliului și al Parlamentului European.
"Începând din septembrie, noi ne-am făcut treaba. Există o anumită convergență (între statele membre), dar nu am putut să ajungem încă la un consens”, a punctat el. Schinas speră că sfârșitul pandemiei și reluarea întâlnirilor față în față între miniștri vor reprezenta ”o oportunitate” pentru a ajunge la un consens între cele 27 de state membre în privința noului Pact pentru migrație și azil.
Faptul că premierul portughez, Antonio Costa, e fost ministru de interne îl face ”perfect conștient de caracterul delicat al fenomenului migrației”, a subliniat el, făcând apel la Președinția portugheză, aflată la final de mandat, să ”constituie o abordare embrionară a unui pachet (legislativ) care va fi finalizat la o dată ulterioară”.
Pentru Pactul privind migrația și azilul, Portugalia propune un principiu al ”solidarității obligatorii și flexibile” care ar permite o serie de modalități diferite de a sprijini așa-numitele state membre din prima linie, precum Grecia, Italia sau Spania, care se confruntă cu o presiune migratorie mai mare.
Comentarii