Startup-ul românesc Digital Dryads, care a câștigat locul 1 în finala concursului EU Datathon organizat de Comisia Europeană, a fost creat de patru ingineri software.

Digital Dryads și-a propus să salveze pădurile din România și UE prin procesarea imaginilor satelitare în timp real, iar proiectul start-up-ului a fost premiat cu locul 1 în etapa finală a concursului EU Datathon 2020, la secțiunea  "O Europă pregătită pentru era digitală”. 

”Cei patru români, ingineri software, cred cu tărie că pasiunea lor, efortul, tehnologia și datele pot proteja pădurile din România și UE”, potrivit unui comunicat de presă.

Proiectul premiat de Comisia Europeană are ca scop combaterea defrișărilor și diminuarea schimbărilor climatice globale ireversibile.

Cine sunt membrii echipei Digital Dryads: 

  • Răzvan Pistolea, CTO AIception, absolvent al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica din București
  • Sergiu Eftimie, absolvent al Facultății de Informatică la Universitatea Titu Maiorescu din București și doctorand în securitate cibernetică la Academia Tehnică Militară
  • Andrei Mocanu, absolvent al Facultății de Telecomunicații din cadrul Universității Ovidius din Constanța și Universitatea Politehnica din București
  • Adnan Temur, absolvent de Facultății de Telecomunicații din cadrul Universității Ovidius din Constanța și Universitatea Politehnica din București.

Cei patru descriu Digital Dryads drept ”un startup unic, cu o echipă multidisciplinară și cu o abordare inovativă”.

Proiectul monitorizează, analizează și alertează starea culturilor și pădurilor prin combinarea imaginilor dronelor aeriene cu imaginile multispectrale satelitare și tehnologii avansate. 

Echipa a folosit imaginile provenite de la sateliții europeni Copernicus Sentinel.  

Roboți inteligenți descarcă imagini satelitare de peste 1GB fiecare și le procesează cu tehnici precum: Computer Vision (viziune computerizată), Machine Learning (învățare automată) și Deep Learning (învățare automată cu rețele neuronale adânci). Un robot inteligent procesează automat și neîncetat datele cu o viteză, un volum, și o precizie supraumană. 

”Deși infrastructura și algoritmii de prelucrare sunt complecși, rezultatele sunt hărți online interactive, intuitive și ușor de folosit pentru orice utilizator: individ, companie, minister, agenție, ONG și chiar și bunica ta”, susține echipa de ingineri. 

Aplicația este publică, destinată atât pe desktop cât și pe mobil și accesibilă imediat direct din browser fără a necesita instalare. 

”În interfața grafică prietenoasă putem vedea straturile (layere) cu diverse procesări: stratul de păduri, evoluția pădurilor în timp, alerte, APV-uri (act punere în valoare), zone protejate pentru fiecare an”, explică cei patru.

Zonele defrișate pot fi imediat corelate cu baza de date de APV-uri din SUMAL sau pot fi corelate cu zonele protejate (păduri virgine, quasi-virgine, UNESCO, Natura 2000).

Softul poate genera apoi rapoarte și histograme anuale pe țară sau pe fiecare județ.

Documentar ARTE: Un amestec de corupție și interese private devastează pădurile din România

Mai mult pe EurActiv »