Consiliul UE a adoptat în această săptămână un document privind importanța și securitatea tehnologiei 5G, care subliniază că o abordare a securității 5G ar trebui să fie cuprinzătoare și să țină seama de riscuri, inclusiv de „factorii non-tehnici”.

Rețeaua EURACTIV din toată Europa a săpat puțin mai adânc pentru a afla mai multe despre aceste riscuri și preocupările legate de factorii „non-tehnici”.

Ceea ce am aflat s-a dovedit a fi lipsit de ambiguitate: viitorul Europei în 5G depinde complet de relațiile geopolitice, cu SUA, dar și cu China. Atunci când președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, spune despre echipa ei că este o „Comisie geopolitică”, nu greșește.

Mai general, raportul Comisiei din octombrie privind evaluarea riscurilor ridicate de rețelele 5G a menționat că „amenințările reprezentate de state sau de actori susținuți de stat sunt percepute a avea cea mai mare relevanță”, iar Consiliul are acum sarcina de a lucra la un set de măsuri pentru reducerea riscurilor de securitate cibernetică prezentate în raport.

Statele membre UE vor lucra alături de Comisie și ENISA, Agenția Europeană pentru Cibersecuritate, la elaborarea planurilor, care urmează să fie gata până la sfârșitul lunii decembrie. Ce direcție trebuie să urmeze statele membre? (Samuel Stolton, Digital Editor, EURACTIV)

BERLIN

Angela Merkel a refuzat să excludă din lista potențialilor furnizori de infrastructură 5G compania chineză Huawei, în ciuda avertismentelor de la propriul serviciu de informații (BND). Directorul BND, Bruno Kahl, a declarat în cadrul unei audieri în parlamentul german din octombrie că Huawei „nu poate fi pe deplin de încredere”.

Într-un discurs ținut săptămâna trecută, Merkel și-a reafirmat decizia de a nu exclude „anumiți concurenți” din licitațiile 5G, pentru că „nu ne-ar face bine să ne izolăm”. Cu toate acestea, ea a admis că o astfel de politică deschisă ar trebui să meargă mână în mână cu o verificare minuțioasă a concurenților, pentru a preveni orice amenințare la adresa securității naționale. În acest scop, ea a propus înființarea unei agenții europene pentru screening și monitorizare a componentelor europene 5G, după modelul Agenției Europene a Medicamentului, care asigură respectarea standardelor europene pentru medicamentele comercializate în comunitate.

Merkel are susținerea partidului său, CDU: La un congres al conservatorilor din 25 noiembrie, CDU a luat decizia de a nu exclude Huawei, coroborată cu o intensificare a verificărilor în privința securității pentru a se asigura că rețeaua 5G din Germania va fi ferită de influențe străine.

Într-un interviu acordat lui Handelsblatt, ministrul economiei, Peter Altmaier (CDU), a avertizat că o excludere din prima a unor concurenți ar merge împotriva principiilor economiei de piață și a statului de drept, spunând: „Nu mă tem de China”. (Philipp Grull, EURACTIV.de)

ROMA

Potențiala implicare a producătorilor chinezi de echipamente Huawei și ZTE în dezvoltarea rețelelor de comunicații 5G creează probleme între Italia și SUA. Premierul italian Giuseppe Conte urma să se întâlnească cu președintele american Donald Trump, în marja summitului NATO de la Londra, pentru a reduce tensiunile.

În iulie 2018, fostul guvern a adoptat legislația de urgență pentru consolidarea puterilor statului în acordurile pentru rețelele 5G. Așa-numitele „puteri de aur” permit Italiei să excludă anumite companii din licitațiile publice pentru TLC pe motive de interes național dar în pofida asigurărilor oferite de Italia, SUA nu par a fi convinse.

Potrivit americanilor, o eventuală pătrundere a chinezilor în rețeaua 5G din Italia va fi o amenințare la adresa securității pentru Alianța nord-atlantică, deoarece ar permite Chinei să extragă date sensibile din sistemul de comunicare al NATO. Dar plângerile americane nu se limitează la 5G. De când Italia s-a alăturat inițiativei „O centură, un drum” a guvernului de la Beijing, administrația Trump pare că și-a pierdut încrederea în loialitatea italienilor. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

BUCUREȘTI

România a amânat licitațiile 5G până anul viitor. Inițial, ANCOM a anunțat că licitațiile vor avea loc până la sfârșitul lunii octombrie 2019, iar guvernul speră să obțină aproape 500 de milioane de euro din vânzarea licențelor. Dar, la 31 octombrie, președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, a spus că licitațiile au fost amânate pentru prima jumătate a anului 2020.

Unul dintre motive, a spus el, a fost nevoia de a implementa un memorandum de înțelegere convenit recent cu SUA. Pentru a implementa prevederile memorandumului, legislația primară trebuie modificată, a explicat Grindeanu, menționând că autoritatea trebuie să prezinte operatorilor toate costurile și restricțiile și nu poate promite acest lucru până când legislația nu este în vigoare. O lună mai târziu și după o schimbare guvernamentală, modificările legislative încă nu au fost adoptate.

Memorandumul semnat cu SUA nu menționează nicio companie sau o țară de origine anume, dar spune că este necesară „o evaluare riguroasă a furnizorilor” și recomandă „să fie folosiți doar furnizori de încredere pentru a ne proteja rețelele de acces neautorizat sau interferențe”. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro).

BRUXELLES

În Belgia, țara gazdă în UE și NATO, oficialii în domeniul securității cibernetice sunt destul de reticenți în a avansa cu lansarea tehnologiei 5G din cauza îngrijorărilor privind creșterea influenței Chinei. Recent, cea mai mare misiune comercială din Belgia în China a căzut victimă unui atac cibernetic masiv.

Deși vinovații nu au fost încă numiți, adresele IP implicate sugerează că serviciile de securitate ale statului chinez ar putea fi implicate. Luna trecută, zeci de mii de petiționari au cerut guvernului federal și celor regionale din Belgia să oprească lansarea 5G. Bruxelles-ul a decis recent că nu vrea să grăbească lansarea rețelei 5G, după cum a anunțat ministrul regional pentru mediu al capitalei, Alain Maron, în octombrie.

„Rețeaua 5G nu poate fi dezvoltată în Bruxelles sau în Belgia, cât timp guvernul federal nu scoate la vânzare licențele 5G”, a spus Maron. Potrivit unui raport recent, nu este doar o decizie politică: standardele stricte de radiații pot întârzia lansarea 5G în capitala UE. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com) 

LONDRA

În noiembrie, au apărut informații că prim-ministrul britanic Boris Johnson va acorda Huawei acces la părțile neimportante ale rețelei 5G din Regatul Unit. Un anunț cu privire la accesul Huawei la infrastructura 5G a Regatului Unit urma să fie făcut în această toamnă, dar acesta a fost probabil amânat până după alegerile generale din 12 decembrie. "Securitatea rețelelor de telecomunicații din Marea Britanie este de o importanță crucială și o decizie cu privire la furnizorii cu risc ridicat va fi luată în timp util", a declarat pentru EURACTIV un purtător de cuvânt al guvernului britanic.

Totuși, echipamente Huawei 5G vor fi „foarte probabil” utilizate în segmente de bază ale viitoarei infrastructuri de rețea 5G a Regatului Unit, spunea pentru EURACTIV fondatorul Huawei, Ren Zhengfei, în iulie.

O scrisoare trimisă în cursul acestui an către precedentul ministru pentru sectorul digital, Jeremy Wright, de Norman Lamb, președintele Comitetului pentru știință și tehnologie al Regatului Unit, a avertizat că „Guvernul ar trebui să mandateze excluderea Huawei din nucleul rețelelor de telecomunicații din Marea Britanie.”

În ciuda acestei recomandări, Lamb a mai spus că o „excludere completă” a companiei din rețelele britanice nu ar „constitui un răspuns proporțional la potențialul pericol de securitate” (Samuel Stolton - EURACTIV.com)

VARȘOVIA

La începutul lunii septembrie, prim-ministrul Mateusz Morawiecki și vicepreședintele american, Mike Pence, au semnat o declarație privind securitatea telecomunicațiilor în contextul dezvoltării 5G, ceea ce înseamnă că în curând participarea Huawei la construcția rețelei 5G în Polonia ar putea fi blocată.

Polonia încearcă să atragă de ceva timp o capacitate de producție a Ericsson, companie ce are sprijinul SUA. Se speculează că renunțarea la cooperarea cu Huawei este prețul plătit de Polonia pentru eliminarea vizelor.

Președintele american Donald Trump a semnat un decrete pe 4 octombrie, lansând procedura de adăugare a Poloniei la programul Visa Waiver, începând cu 11 noiembrie.

Se pare, deci, că declarațiile făcute în iulie de președintele Andrzej Duda - că Polonia nu va asculta cererile americane și nu va introduce reglementări care să închidă calea pentru Huawei să participe la construcția rețelei poloneze 5G - nu vor fi confirmate. Președintele Duda a spus acest lucru în timpul unei întâlniri la Varșovia cu ministrul de externe chinez Wang Yi.

Un reprezentant al Ministerului pentru Afaceri Digitale a declarat pentru EURACTIV.pl că nimeni nu a exclus oficial Huawei. La sfârșitul lunii octombrie, guvernul și companiile de telecomunicații au semnat un acord pentru înființarea unei noi companii numită „Polskie 5G”, care urmează să construiască infrastructura de rețea de a cincea generație în Polonia. (Mateusz Kucharczyk, EURACTIV.pl)

PARIS

În timp ce executivul francez asigură că nu s-a încheiat nicio înțelegere cu administrația Trump pentru a împiedica Huawei să intre pe piața franceză, ușa nu este complet deschisă producătorului chinez.

Agnès Pannier-Runacher, secretar de stat pentru economie și finanțe, a spus la un post de televiziune că guvernul francez „nu dorește să excludă sau să autorizeze operatorii automat, întrucât avem o responsabilitate - securitatea cetățenilor”.

Soarta Huawei este acum în mâinile ANSSI, agenția națională de securitate cibernetică, care ar trebui să elaboreze o recomandare pentru prim ministru, care va lua o decizie în acest caz. Acest proces a fost stabilit printr-o lege votată vara trecută pentru a garanta securitatea rețelei 5G.

Franța nu vrea să meargă pe urmele Australiei sau ale SUA și insistă să aibă propria poziție în privința furnizorilor d eechipamente 5G. Huawei are deja o cotă de 25% pe piața echipamentelor de telecomunicații din Franța, pe care o împarte cu Nokia și Ericsson. (Aline Robert, EURACTIV.fr)

ATENA

China solicită guvernului grec să nu impună nicio restricție asupra dezvoltării rețelei 5G. Oficialii chinezi sunt încrezători că Grecia nu se va alătura vreunei coaliții împotriva echipamentelor Huawei pentru 5G, deoarece China este deja un mare investitor în țară. Există și un alt motiv: două dintre cele trei rețele de telefonie mobilă din Grecia folosesc deja produse Huawei. Dar guvernul SUA, pe de altă parte, și-a făcut clară poziția în fața autorităților elene: și secretarul de stat Mike Pompeo, și ambasadorul SUA la Atena nu au lăsat loc de ambiguitate - SUA nu doresc niciun echipament chinez pe piața 5G a Greciei.

Înalți oficiali ai Ministerului pentru guvernanță digitală au declarat pentru EURACTIV că „5G nu este o problemă națională, ci una europeană. Grecia va decide pe ce cale va merge când Europa va decide cursul său”, menționând că va fi în conformitate cu ceea ce vor decide statele membre. O delegație oficială condusă de premierul Mitsotakis a vizitat China în urmă cu o lună, iar subiectul telecomunicațiilor a fost pe agendă. „Dar 5G și Huawei nu au fost discutate”, a declarat pentru EURACTIV un oficial al guvernului.

Președintele Chinei a vizitat Grecia la începutul lunii noiembrie pentru a semna 16 acorduri comerciale și culturale între cele două guverne. Deși EURACTIV înțelege că oficialii de la Beijing au făcut presiuni și pentru discuții pe tema 5G, nu a fost semnat niciun acord în această privință și nu a avut loc nicio întâlnire oficială cu Ministerul pentru guvernanță digitală. Guvernul grec are destul timp pentru analiză: licitația pentru spectru 5G este programată pentru sfârșitul anului 2020. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

BUDAPESTA

Ungaria va coopera cu Huawei pentru construirea rețelei sale 5G, a anunțat ministrul de externe, Peter Szijjarto, în cadrul unui eveniment organizat în China pe 5 noiembrie. Szijjarto a spus că Huawei va colabora cu Vodafone și Deutsche Telekom pentru lansarea 5G. Ungaria a lansat licitația 5G în iunie. În aceeași lună, ministrul inovației și tehnologiei, Laszlo Palkovics, a declarat că Ungaria nu are nicio dovadă că echipamentele de la Huawei ar reprezenta o amenințare la adresa securității. În noiembrie, au apărut informații că dispozitive furnizate de firma chineză joacă, de asemenea, un rol esențial în operarea infrastructurii de stat maghiare, inclusiv în serviciile de urgență ale țării. (Vlagyiszlav Makszimov, EURACTIV.com)

BRATISLAVA

Slovacia se pregătește în prezent pentru licitația frecvențelor din banda de 700 MHz care au fost alocate pentru construirea rețelei 5G. Frecvențe în benzile de 3,5 GHz și 3,7 GHz, care sunt adecvate pentru 5G și sunt în prezent în proces de alocare în alte țări ale UE, au fost deja alocate de Slovacia încă din vara lui 2017.

Pe fondul discuțiilor despre interesul chinez de a se implica în construcția rețelelor 5G, Bratislava pare să paseze operatorilor responsabilitatea. Agenția de reglementare în comunicații, responsabilul pentru implementarea 5G în Slovacia, a spus că Huawei Technologies „este un furnizor de tehnologie, iar procedura de selecție a furnizorului este destinată operatorilor de telecomunicații”, a declarat pentru EURACTIV Roman Vavro, purtătorul de cuvânt al agenției. Prin urmare, operatorii de telecomunicații sunt „responsabili pentru securitatea propriilor rețele”.

Alături de alte părți interesate, inclusiv Biroul Național de Securitate, filiala slovacă a Huawei Technologies a participat recent la o dezbatere publică pentru pregătirea și implementarea ofertelor pentru alocarea frecvențelor din patru benzi de frecvență, dintre care una - cea de 700 MHz - este dedicată 5G. (Lucia Yar, EURACTIV.sk)

PRAGA

În Cehia, mesajul de la Agenția Națională de Securitate Cibernetică și Informații (NÚKIB) este evident: Huawei reprezintă o amenințare la adresa securității atunci când vine vorba de dezvoltarea tehnologiei 5G.

Ministrul ceh al industriei și comerțului, Karel Havlíček, nu împărtășește acest punct de vedere, însă, din declarațiile sale, pare destul de clar că Republica Cehă va urma modelul Germaniei.

„Să separăm punctele de vedere ideologice, politice de cele economice. Trebuie să gândim la nivel global și să urmăm situația din Europa. Tehnologia pe care se bazează 5G are un caracter global și nu îmi pot imagina că abordarea noastră față de Huawei sau față de alte companii din Cehia ar fi diferită de abordarea din Germania sau Polonia”, a spus ministrul.

Ministerul a subliniat că avertismentul NUKIB nu pune în pericol licitațiile pentru frecvențele de 700 MHz și 3,5 GHz planificate pentru 2020. Ministerul a publicat deja o propunere legislativă privind verificarea investițiilor, care se va aplica și potențialelor pericole ridicate de investițiile în infrastructura critică a Cehiei. (Lukáš Hendrych, EURACTIV.cz)

ZAGREB

Autoritățile croate „monitorizează și analizează îndeaproape situația de pe piața rețelelor și a serviciilor de comunicații electronice din lume”, luând în considerare o contextul politic mai larg în ceea ce privește cerințele de securitate națională și securitate cibernetică, potrivit oficialilor guvernamentali.

Subliniind independența operatorilor de comunicații, care pot decide liber asupra furnizorilor sau producătorilor, Ministerul infrastructurii a declarat că firmele chineze, în calitate de producători de echipamente de comunicații, nu au niciun impediment legal sau de reglementare în privința participării la licitații organizate în Croația pentru achiziția de echipamente de comunicații, inclusiv echipamente utilizate pentru dezvoltarea rețelelor 5G.

Nu este clar în prezent care sunt companiile care vor coopera în implementarea, dar este clar că Summit-ul 16 + 1 cu participarea Chinei și a țărilor din Europa Centrală și de Est, organizat la Dubrovnik în aprilie, a menționat investiții reciproce și „nediscriminatorii și mediu transparent de investiții pentru întreprinderi”, drept cadrul pentru viitoarea cooperare. (Karla Junicic, EURACTIV.hr)

BELGRAD

Încă din 2020, Serbia ar putea începe procesul de introducere a tehnologiei 5G, Huawei fiind un partener esențial în construcția infrastructurii de telecomunicații, a anunțat ministrul telecomunicațiilor, Rasim Ljajić, la începutul lunii noiembrie. Utilizarea comercială a rețelei 5G este așteptată pentru 2021.

În septembrie, reprezentanții biroului guvernamental pentru IT și guvernare electronică au vorbit cu reprezentanți ai Huawei despre posibilitatea implicării companiei în dezvoltarea infrastructurii cloud a viitorului centru de date de stat din Kragujevac, în centrul Serbiei. De asemenea, au discutat pregătirile pentru deschiderea unui centru de inovare pentru transformarea digitală la centrul regional Huawei pentru Balcanii de Vest, cu sediul la Belgrad.

Huawei este deja activ în sectorul de supraveghere video din Serbia. În toamna anului 2018, ministrul Finanțelor, Siniša Mali, a semnat un acord între Serbia și Huawei privind achiziționarea de echipamente, construcții și servicii pentru un proiect de supraveghere a traficului. La începutul anului 2019, primele camere de nouă generație pentru supraveghere video au fost deja instalate în capitală, iar 1.000 de camere de supraveghere vor fi montate în Belgrad până la sfârșitul anului 2020. (Julija Simić, EURACTIV.rs).