Pe data de 25 aprilie este data "istorică" a intrării în vigoare a taxei de intrare în orașul Veneția, potrivit Venezia Today.

Este primul experiment de acest tip din lume: timp de 29 de zile în 2024 (25-30 aprilie, 1-5, 11-12, 18-19, 25-26 mai, 8-9, 15-16, 22-23, 29-30 iunie, 6-7, 13-14 iulie) este necesar un bilet de 5 euro pentru vizitatorii care intră zilnic în oraș, între orele 8:30 și 16:00. Plata nu se referă la turiștii cazați în oraș, care sunt deja supuși taxei turistice; sunt excluși și rezidenții (din Veneția și din regiunea Veneto), lucrătorii, studenții, minorii sub 14 ani și o serie de alte categorii - iată lista completa: https://cda.veneziaunica.it/esenzioni.

Pentru a obține titlul de scutire este necesară înregistrarea online și achiziționarea voucherului respectiv. Pentru rezidenți și persoanele născute în Veneția, excluși de la plată, nu este necesar să facă nimic, precum și pentru copiii sub 14 ani. Taxa de acces nu este valabilă pentru cei care trec prin Piazzale Roma, Tronchetto sau Marittima, fără a accesa orașul antic. Mai mult, pentru 2024, nu se va aplica insulelor mai mici precum Lido, Murano, Burano, Torcello.

Pe lângă portalul online, biletele sunt puse în vânzare în tutungerii și punctele de plată din Piazzale Roma și în piața gării din Veneția. Primăria a înființat posturi de control cu ​​utilizarea unor stewards la punctele de acces, care vor verifica deținerea biletului plătit sau scutirea.

Măsura este introdusă pe bază experimentală și va ajuta, conform intențiilor administrației locale, la o mai bună gestionare a fluxurilor turistice și, în special, la "descurajarea turismului zilnic în Veneția în anumite perioade, în concordanță cu delicatețea și unicitatea orașului". Practic, această primă fază se caracterizează prin multe reguli și multe scutiri și, după cum a clarificat deja primarul Luigi Brugnaro, unele măsuri ar putea fi luate treptat. "Va fi un test pe care îl vom face cu mare umilință și curaj – a anticipat edilul – cu unicul obiectiv: păstrarea viitorului acestui oraș". 

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA