Miniștrii de externe au discutat luni, la Bruxelles, despre diplomația în domeniul climei și au reafirmat faptul că pentru Uniunea Europeană acțiunile climatice ocupă o poziție centrală la nivel politic.

În urma discuției, Consiliul Afaceri Europene a adoptat o serie de concluzii privind diplomația în domeniul climei. Reamintind faptul că schimbările climatice reprezintă ”o amenințare existențială” pentru umanitate și biodiversitate în toate țările și regiunile, CAE precizează că e nevoie de ”un răspuns colectiv urgent”. Din acest motiv, poziția de lider a UE, prin puterea exemplului, este esențială pentru creșterea nivelului de ambiție în materie de climă la nivel mondial.

Consiliul subliniază că Uniunea Europeană trebuie, pe de o parte, să îndemne țările terțe să-și intensifice eforturile alături de UE și, pe de altă parte, să le sprijine în aceste eforturi prin intermediul tuturor instrumentelor de politică externă ale Uniunii.

De asemenea, în concluzii e subliniată importanța intensificării activităților de sensibilizare privind acțiunile climatice cu țările partenere și organizațiile regionale, inclusiv în contextul summiturilor viitoare.

”În conformitate cu angajamentul său față de Acordul de la Paris, cu obiectivul creării, până în 2050, a unei UE neutre din punct de vedere climatic și cu rezultatele Consiliului European din decembrie 2019, Consiliul face apel la Înaltul Reprezentant, la Comisie și la statele membre să colaboreze în mod urgent în vederea unei abordări strategice a diplomației în domeniul climei până în iunie 2020, care să identifice căi concrete și operaționale de urmat”, potrivit unui comunicat al Consiliului.

Poziția României

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a subliniat că este necesar ca UE să promoveze măsurile de combatere a schimbărilor climatice la nivelul G20 și al marilor poluatori, dar și printr-o abordare regională, în relația cu state ca Turcia și Rusia, dar și China.

Totodată, Bogdan Aurescu a exprimat importanța cooperării cu statele vulnerabile, cum sunt micile state insulare în curs de dezvoltare din Pacific, care se confruntă cu fenomenul creșterii nivelului oceanului, ca rezultat al schimbărilor climatice și de a le susține corespunzător, informează MAE.

Oficialul român a propus ca Serviciul European de Acțiune Externă și Înaltul Reprezentant pentru Acțiune Externă și Politică de Securitate ”să acționeze pentru crearea unui mecanism de monitorizare și evidențiere a activității partenerilor ca răspuns la inițiativele de diplomație climatică ale UE, pentru a sprijini, încuraja și recompensa cele mai ambițioase inițiative ale partenerilor”.