Bogdan Aurescu salută decizia Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, privind numirea diplomatului român Dan Stoenescu ca șef (însărcinat cu afaceri) al Delegației Uniunii Europene în Siria.

Reședința este la Beirut, urmare a situației din Siria.

Dan Stoenescu este, în prezent, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Tunisia.

”Numirea ambasadorului român Dan Stoenescu este o reconfirmare la nivel european a expertizei României în ceea ce privește regiunea Orientului Mijlociu, cât și o recunoaștere a calităților diplomatice ale acestuia”, a declarat ministrul de externe Bogdan Aurescu.

Stabilizarea Siriei rămâne crucială pentru securitatea întregii regiuni, iar intensificarea demersurilor pentru soluționarea pe cale politică a crizei din Siria reprezintă o prioritate la nivelul UE și al comunității internaționale.

Ministerul Afacerilor Externe va continua demersurile de promovare a candidaturilor diplomaților români în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), pentru a asigura o reprezentare consolidată în cadrul diplomației europene, care să reflecte expertiza vastă deținută de aceștia pe ansamblul agendei externe a Uniunii.

Alți patru români ocupă în prezent poziții de șef de Delegație UE: Oana Cristina Popa în Muntenegru, Denisa-Elena Ionete în Niger, Traian Laurențiu Hristea în Mongolia și Cristian Tudor în Kuweit.

Poziția obținută de România se plasează în contextul unei serii de succese diplomatice înregistrate anul trecut și în acest an de către România, care au condus la o mai bună reprezentare a țării noastre la nivel UE și în cadrul diferitelor organizații și structuri europene sau regionale.

În această serie se înscrie obținerea în 2020, de către România, pentru prima dată, a unui sediu al unei structuri europene la București - Centrul european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice (Centrul Cyber al UE), a poziției de director executiv al Autorității Europene pentru Muncă, precum și a poziției de șef al Delegației UE în Muntenegru.

De asemenea, în acest an, la 30 martie 2021, România a obținut poziția de Secretar General al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), fiind pentru prima dată în istoria organizației când România va deține această funcție și prima poziție de secretar general al unei structuri de cooperare regionale obținută de România.