Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut miercuri, ultimul său discurs înaintea alegerilor europarlamentare de anul viitor.

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că UE a suferit o transformare substanțială de când și-a prezentat pentru prima dată programul în 2019, adăugând: ”Am pus în practică peste 90% din orientările politice pe care le-am prezentat atunci.

”În ceea ce privește Pactul verde, decarbonizarea industriei europene, menținând în același timp competitivitatea acesteia, aceasta a anunțat o investigație antisubvenție privind vehiculele electrice care provin din China, adăugând că „trebuie să ne apărăm împotriva practicilor neloiale”.

Președinta von der Leyen a subliniat importanța unei tranziții echitabile pentru fermieri, familii și industrie.

”Europa va face tot ce este necesar” pentru a-și menține avantajul competitiv. În ceea ce privește inteligența artificială, von der Leyen a afirmat că AI va îmbunătăți asistența medicală, va stimula productivitatea și va contribui la combaterea schimbărilor climatice.

Prioritatea numărul unu a Comisiei este de a se asigura că AI se dezvoltă într-un mod centrat pe factorul uman, transparent și responsabil, a adăugat aceasta, solicitând, de asemenea, un grup internațional de experți similar cu IPCC privind schimbările climatice pentru a dirija dezvoltarea AI.

Referitor la Ucraina, aceasta a anunțat că va propune extinderea protecției temporare a UE pentru ucraineni și o sumă suplimentară de 50 de miliarde de euro pe o perioadă de patru ani pentru investiții și reforme: ”Sprijinul nostru pentru Ucraina va persista.

”Președinta Comisiei s-a referit, de asemenea, la statul de drept, extindere, migrație, relațiile UE-Africa, inițiativa „Global Gateway”, schimbările climatice, securitatea alimentară și un viitor summit al partenerilor sociali, și a reamintit necesitatea ca Bulgaria și România ”să intre în spațiul Schengen, fără alte întârzieri”.

Live text:

- În mai puțin de 300 de zile, europenii vor merge la urne, moment pentru a reflecta asupra stării UE și pentru a decide ce fel de Europă își doresc.

- Cei mai mulți vor fi tineri și se vor gândi la ce contează pentru ei: război, impactul schimbărilor climatice, AI.

- Avem Pactul verde european, avem Next GenerationEU, am pus bazele unei uniuni a Sănătății și am început să devenim mai independenți în sectoare critice.

- Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja planeta, am transformat agenda climatică într-o agendă economică.

- Industria noastră eoliană este o poveste de succes.

- Ambiția noastră e ca viitorul tehnologiilor curate să fie Made in Europe, Comisia va lansa o investigație anti-subvenție pentru vehiculele electrice care vin din China.

- Europa este bogată în păduri, biodiversitatea este vitală, iar pierderea acestei părți de natură distruge și sentimentul de apartenență al oamenilor, de aceea trebuie să le protejăm. 

- l-am rugat pe Mario Draghi, una dintre marile minți ale Europei, să facă un raport privind competitivitatea Europei.

- Europa a devenit pionera drepturilor omului în lumea digitală, AI va îmbunătăți sistemul sanitar, lupta împotriva schimbărilor climatice, dar vine cu provocări reale și se mișcă mai repede decât au prevăzut inclusiv inventatorii inteligenței artificiale.

- Vom oferi acces la computerele noastre superperformante start-up-urilor care lucrează la dezvoltarea AI, trebuie să cooperăm împreună în vederea stabilirii unor standarde globale minime privind folosirea în mod etic și sigur a inteligenței artificiale. 

- În domeniul migrației, am încheiat un acord cu Tunisia, sperăm să încheiem acorduri similare și cu alte state.

Președinta CE, Ursula von der Leyen, a mulțumit, în discursul privind starea Uniunii, României și Bulgariei pentru modul în care gestionează protejarea frontierelor, spunând că e timpul să ajungă în Schengen. 

 - Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie, Viitorul Ucrainei este în UE, viitorul Balcanilor de Vest este în UE, viitorul Moldovei este în UE.

- Istoria ne cheamă pentru a întregi Uniunea, e în interesul strategic al Europei să extindem UE.

- Procedura rapoartelor privind statul de drept se va aplica și țărilor aspirante, acest lucru le va pune pe picior de egalitate cu statele membre și le va sprijini în eforturile lor privind reformele.

- Cred că următoarea extindere trebuie să fie un catalizator pentru progres, am început să construim Uniunea Sănătății cu 27 (state membre), cred că o putem termina cu 30+.