Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și prim-ministrul britanic Boris Johnson au transmis duminică, după o convorbire prin telefon, că discuțiile între cele două părți privind acordul comercial post-Brexit vor continua.

„Credem că este responsabil în acest stadiu să facem un efort suplimentar", subliniază cei doi lideri, într-un comunicat comun, emis după o convorbire telefonică în care au discutat principalele subiecte încă nerezolvate.

Regatul Unit se află într-o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2020, timp în care va continuă să aplice regulile europene. Autoritățile de la Bruxelles și Londra au profitat de acest interval pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relație, în special legătura comercială, cu speranța că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

„Echipele noastre de negociere au lucrat fără oprire în ultimele zile. Și, în ciuda epuizării, după aproximativ un an de negocieri, în ciuda faptului că termenele limită au fost depășite de multe ori, credem că este responsabil la acest moment să facem eforturi suplimentare”, se arată în declarația comună emisă de Boris Johnson și Ursula von der Leyen.

„Am mandatat în consecință negociatorii noștri să continue discuțiile și să vadă dacă un acord, chiar și în acest stadiu, poate fi atins”, au transmis cei doi lideri.

Negocierile vor continua în Bruxelles.

Totuși, premierul britanic nu este prea optimist și a apreciat că un eșec al negocierilor rămâne scenariul „cel mai probabil”.

„După cum stau lucrurile, mă tem că pozițiile noastre sunt încă foarte îndepărtate în probleme cheie, dar speranța nu moare”, a declarat Johnson pentru Sky News, după ce a vorbit la telefon cu Ursula von der Leyen. „Vom continua să încercăm din toată inima și vom fi cât mai creativi posibil”, a spus premierul britanic.

„Cel mai bun lucru pentru toată lumea este să continuăm eforturile depuse în ultimii patru ani și jumătate, volumul colosal de pregătiri din porturile noastre, de peste tot în Regatul Unit, să ne pregătim pentru comerț în condițiile OMC. Există o claritate și o simplitate în această abordare care are avantajele ei. Nu este ceea ce am dorit, dar dacă ajungem acolo, Marea Britanie este mai mult decât pregătită”, a mai afirmat Boris Johnson.

De cealaltă parte, decizia de a continua negocierile a fost salutată de președintele Consiliului European, Charles Michel, precum și de cancelarul Angela Merkel, al cărei guvern deține președinția rotativă a Consiliului UE.

„Trebuie să facem tot ce putem pentru ca un acord să fie posibil. Trebuie să susținem un bun acord”, a declarat Charles Michel, pentru France Inter Radio, scrie Agerpres.

La rândul său, Angela Merkel a declarat că ar trebui să se facă orice pentru a se ajunge la un acord asupra relațiilor comerciale între UE și Regatul Unit. „Orice oportunitate de a se ajunge la un acord este foarte binevenită”, a spus șefa guvernului german, în timpul unei conferințe de presă la Berlin.