Un amendament aprobat de europarlamentari precizează că această numire "ridică întrebarea dacă au fost luate în considerare principiile meritului, genului și echilibrului geografic".

Parlamentul European a cerut joi Comisiei Europene să anuleze numirea unui colaborator bine plătit. Europarlamentarul conservator german Markus Pieper este acuzat că a beneficiat de un tratament preferențial din partea președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, scrie La Libre Belgique.

Deputații europeni au aprobat un amendament prin care se solicită relansarea unei noi proceduri de selecție pentru postul de reprezentant pentru IMM-uri, un loc de muncă bine plătit la Comisie.

Markus Pieper aparține aceluiași grup politic european (PPE) și aceluiași partid ca Ursula von der Leyen, CDU. A fost recrutat pe 31 ianuarie. Câteva săptămâni mai târziu, PPE și-a oferit sprijinul pentru un al doilea mandat pentru doamna von der Leyen în timpul unui congres al grupului politic.

Autorul amendamentului votat joi, europarlamentarul ecologist german Daniel Freund, a denunțat o manevră menită să-i intre în grații lui Markus Pieper.

Articole de presă au relevat că bărbatul a ajuns pe locul al treilea în procedura de selecție. Primii doi candidați erau femei din state membre sub-reprezentate, se arată în amendament. Numirea domnului Pieper "ridică întrebarea dacă principiile meritului, genului și echilibrului geografic au fost luate în considerare".

Fără a fi obligatoriu, amendamentul a fost votat cu 382 de voturi pentru, 144 împotrivă și 80 abțineri. Votul arată dezaprobarea Parlamentului European față de Ursula von der Leyen. Or, pentru a putea începe un al doilea mandat în fruntea executivului, ea va trebui să câștige sprijinul deputaților.

Comisia Europeană a subliniat din nou joi că procedura aplicabilă a fost urmată "pe deplin" în ceea ce-l privește pe Markus Pieper. Comisia se bucură de autonomie instituțională în recrutare, a adăugat un purtător de cuvânt. "Executivul intenționează să analizeze conținutul rezoluției și să răspundă la acesta conform procedurii aplicabile".

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA