O dispută în Polonia privind controlul asupra presei publice s-a amplificat marți, transmite Reuters.

Disputa s-a iscat în condițiile în care un organism dominat de reprezentanții fostului guvern naționalist a desemnat un nou director executiv al televiziunii publice, în ciuda faptului că actuala administrație a numit pe altcineva în această funcție.

Un guvern de coaliție pro-UE condus de Donald Tusk a preluat puterea în Polonia luna aceasta și a început o revizuire a instituțiilor media de stat despre care criticii spun că au devenit mijloace de propagandă în timpul celor opt ani în care partidul naționalist Lege și Justiție (PiS) s-a aflat la putere. Schimbările s-au confruntat cu o opoziție puternică din partea PiS, ai cărui reprezentanți spun că noul guvern a ocolit procedura parlamentară normală în implementarea lor.

Parlamentarii săi au organizat proteste și pichete la sediile media de stat și președintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, a denunțat reformele drept "anarhie". Marți, parlamentara PiS Joanna Lichocka a declarat că Consiliul Național al Presei din Polonia - RMN -  l-a numit pe Michal Adamczyk în funcția de director executiv al postului de stat TVP. RMN a fost format în 2016, când PiS era la putere și i s-a dat responsabilitatea numirii conducerii presei publice.

Adamczyk a fost una dintre cele mai recunoscute personalități ale știrilor TVP, despre care adversarii PiS au spus că este pură propagandă. "Sarcina principală a dlui Adamczyk este de a restabili guvernanța corporativă și de a opri activitățile în detrimentul companiei", a scris Lichocka pe platforma de socializare X. "Sperăm că ministrul culturii va înceta să încalce legile".

Ministerul Culturii și șeful cabinetului premierului nu au putut fi contactați imediat pentru comentarii. Ministrul culturii, Bartlomiej Sienkiewicz, a demis anterior consiliile de supraveghere ale televiziunii și radioului publice, precum și pe cel al agenției de presă de stat PAP. Noile consilii de supraveghere au numit, la rândul lor, un nou management. În cazul TVP, jurnalistul Tomasz Sygut a primit rolul de director executiv.

Lucrurile au fost complicate și mai mult de faptul că, luni, anteriorul consiliu de supraveghere al TVP, care nu a acceptat demiterea, l-a numit director executiv pe fostul deputat PiS Maciej Lopinski. Dl Sienkiewicz a declarat luni într-o declarație că numirea lui Lopinski a fost "ineficientă din punct de vedere juridic, deoarece a fost adoptată de un organism inexistent.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA