Un bărbat a ucis două persoane în apropierea centrului Bruxelles-ului luni seara. Oficialii belgieni au calificat incidentul drept "atac terorist" și au ridicat nivelul de amenințare teroristă la nivelul 4, cel mai ridicat din 2016.

UPDATE

Atacatorul Abdesalem Lassoued a fost împușcat de poliție și a murit.

În urma unei percheziții, polițiștii au găsit mai multe arme.

Poliția nu exclude posibilitatea ca tunisianul să fi avut complici, relatează La Libre Belgique.

****

Media și platformele de socializare au difuzat videoclipuri cu un bărbat care trage de mai multe ori cu o armă de calibru mare în apropierea unei stații. Bărbatul înarmat, care susținea că e membru al Statului Islamic, a reușit să fugă, relatează EURACTIV.

Poliția a transmis că au fost trase focuri de armă lângă Place Sainctelette și Boulevard du Neuvième de Ligne la scurt timp după ora 19:00, iar patrule au fost trimise imediat la fața locului.

Două persoane au fost murit, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției din Bruxelles, Ilse Van de Keere, adăugând că "ancheta este în desfășurare". S-a confirmat că cele două victime sunt cetățeni suedezi. Bărbatul a mai împușcat și un taximetrist, dar acesta e în afara oricărui pericol.

Bărbatul suspectat că este autorul atentatului din Bruxelles ar fi fost arestat, scrie presa belgiană, dar știrea nu e confirmată oficială. Poliția a precizat că a împușcat un bărbat într-o cafenea din Schaerbeek, dar identitatea sa nu a fost stabilită.

Bărbatul se află la terapie intensivă.

Potrivit La Libre Belgique, suspectul e de origine tunisiană, născut pe 1 septembrie 1978. El a cerut azil în 2019 și se află ilegal în Belgia. 

Atentatul a avut loc în timp ce Suedia și Belgia jucau într-un meci de calificare la Euro 2024 pe stadionul național King Baudouin din nordul Bruxelles-ului, care la scurt timp după aceea a fost evacuat.

Premierul Alexander De Croo a declarat că autoritățile belgiene "urmăresc îndeaproape situația, împreună cu miniștrii Justiției și Afacerilor Interne de la Centrul de Criză din Belgia, organism însărcinat cu organizarea răspunsului de securitate în cazul unui atac terorist".

"Cele mai profunde condoleanțe rudelor acestui atac laș de la Bruxelles. Monitorizăm situația și cerem cetățenilor din Bruxelles să fie vigilenți”, a spus De Croo. El a adăugat că i-a transmis condoleanțe primului ministru al Suediei "în urma atacului îngrozitor din această seară asupra cetățenilor suedezi”.

În ultimii ani, în Suedia, Coranul a fost ars în mai multe rânduri, cel mai recent în această vară, fapt ce a determinat Stockholm să crească nivelul de amenințare la securitatea țării.

Centrul Național de Criză din Belgia a anunțat că a crescut nivelul de amenințare pentru regiunea Bruxelles de la 3 la 4, care este cel mai înalt nivel. Restul Belgiei a rămas la 3.

"Este necesară o vigilență sporită. Evitați călătoriile inutile", a avertizat Centrul.

Este cea mai mare de la atacurile teroriste din 2016, când au avut loc două atacuri coordonate pe aeroportul din Bruxelles și o a treia bombă a fost detonată la stația de metrou Maelbeek pe 22 martie 2016.

Incidentul are loc într-un moment de vigilență sporită legată de războiul Israel-Hamas în desfășurare, care a crescut tensiunea în mai multe state membre europene.

"În cursul serii, pe rețelele de socializare a fost postată o declarație înregistrată a unui bărbat care pretinde că este atacatorul. El a susținut că este inspirat de Statul Islamic [ISIS]", a declarat luni seară Eric van Duyse, purtătorul de cuvânt al parchetului federal, pentru televiziunea belgiană RTBF.

"În aceeași declarație, naționalitatea suedeză a victimelor a fost menționată ca motiv al faptei. În acest stadiu, nu există nicio dovadă a vreunei legături cu situația israeliano-palestiniană", a spus van Duyse, referindu-se la războiul aflat în desfășurare între Israel și Hamas.

În weekend, Franța a ridicat nivelul de alertă la cel mai înalt nivel după ce un profesor a fost înjunghiat mortal de un islamist.

În urma incidentului de la Bruxelles, ministrul francez de interne Gérald Darmanin a anunțat că Franța își va consolida controalele la frontiera cu Belgia, potrivit AFP.

"După Franța, Belgia a fost din nou lovită de terorismul islamist. Gândurile noastre sunt alături de victime, familiile lor și cei dragi. Trebuie să rămânem vigilenți și fermi în fața acestei amenințări permanente”, a scris comisarul european, Didier Reynders, de origine belgiană, pe X.

Ministra belgiană de externe Hadja Lahbib a spus că e "îngrozită" de "atacul terorist". "Toate mijloacele necesare trebuie mobilizate pentru a combate radicalismul", a scris Lahbib pe X.

Ministra de Interne a Belgiei Annelies Verlinden, ministrul Justiției Vincent Van Quickenborne și De Croo se află în prezent la Centrul Național de Criză, a declarat un purtător de cuvânt.

Primarul Bruxelles-ului Philippe Close a declarat că, "în urma atacului de la Bruxelles, serviciile de poliție se mobilizează pentru a garanta siguranța în și în jurul capitalei noastreE, în colaborare cu Ministerul de Interne al țării.